Julkisten hankintojen kynnysarvot kaksinkertaistuvat

UU 10.10.2009 – Valtioneuvosto esittää että julkisten hankintojen kansalliset kynnysarvot kaksinkertaistuvat. Poikkeuksen tekisivät rakennusurakat ja käyttöoikeusurat. Näiden kynnysarvoa ehdotetaan nostettavaksi 100.000 eurosta 150.000 euroon. Esitys annettiin eduskunnalle tasavallan presidentin esittelyssä eilen. Muutoksien on tarkoitus tulla voimaan viikkoa ennen joulua.

Nykyinen kansallinen kynnysarvo tavara- ja palveluhankinnoille, käyttöoikeussopimuksille ja suunnittelukilpailuille on 15.000 euroa. Terveydenhoito- ja sosiaalipalveluiden ja koulutuspalveluiden yhteishankinnoille kynnysarvo on 50.000, rakennusurakoille ja käyttöoikeusurakoille 100.000 euroa.

Ministeri Anni Sinnemäen mukaan päätöksestä hyötyvät ennen kaikkea kunnat. Hän muistuttaa, että avoimuuden lisääminen pienemmissä, kynnysarvot alittavissa hankinnoissa, on hyvin tärkeää.

–Mitä avoimempaa julkiset hankinnat ovat, sitä paremmin reilu kilpailu toteutuu. Siksi hankinnasta päättävien tahojen tulisi ilmoittaa yhä useammin omista pienemmistä hankinnoistaan vapaaehtoisesti, Sinnemäki sanoo.

Lakiesityksessä ehdotetaan myös suurten, EU-kynnysarvon, ylittävien suorahankintojen avoimuuden lisäämistä ennen hankintasopimuksen tekemistä. Hankintaa tekevää hankintayksikkö voi vapaaehtoisesti ilmoittaa julkisesti sähköisessä HILMA-järjestelmässä, että se tekee suorahankinnan eli hankinnan ilman julkista kilpailutusta. Muilla yrityksillä on tällöin kaksi viikkoa aikaa valittaa päätöksestä.

Hankintayksikkö voi hallituksen ehdotuksen mukaan myös tehdä hankintaoikaisun. Tällöin yksikkö voi peruuttaa päätöksen tai ratkaista asian uudelleen, jos aikaisempi päätös on todettu virheelliseksi. Toisin kuin nykyisin, päätöksen tekeminen ei edellytä kilpailun voittaneen yrittäjän suostumusta. Päätöstä ei kuitenkaan voida korjata hankintaoikaisuna, jos hankintasopimus on jo tehty.