1255336199_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Prykmestar SavuKataja on erittäin vahva erikoisolut, jolla panimo voitti toukokuussa kotimaisen Vuoden Olut -tittelin.

Uusikaupunkilaisen Vakka-Suomen Panimon vahvaa erikoisolutta pöytiin huomenna

UU 12.10.2009 – Vakka-Suomen Panimon, uusikaupunkilaisen erikoisoluita valmistavan pienpanimon debyytti Helsingin olutjuhlille toukokuussa tuotti Vuoden Olut -tittelin. Kysymys oli katajalla aromoidusta vahvasta savuoluesta, jolla panimomestari Jani Vilpas lähti kokeilemaan pääkaupunkilaisten makutottumuksia. Tuolloin Vilppaan mukana oli vain parinsadan litran koekeitos, mutta olut (Prykmestar SavuKataja) sulatti tuomariston makuhermot ja tittelin seurauksena 200 litran erä juotiin festareilla loppuun.

-Pitkän kypsymisjan vaativa yhdeksänprosenttinen erikoisolut on valmistettu savustetuista ohramaltaista, kuten tuttu tuotannossa oleva 5,5-prosenttinen Prykmestar Savukin. Mutta savumallasta käytetään nyt huomattavasti reilummin vahvemman alkoholiprosentin aikaansaamiseksi. Katajan aromi olueen saadaan suodattamalla kuuma vierre katajanoksapedin läpi, selvittää markkinointivastaava Heidi Jaakkola.

Pitkän kypsymisajan takia olutlaatua on jouduttu odottamaan kesän yli alkusyksyyn saakka. -SavuKataja kypsyy tankissa vielä kolmisen kuukautta pääkäymisen jälkeen. Ensimmäinen 2000 litran erä valmistui juuri sopivasti syksyn pimenevien iltojen iloksi.

Oluttittelin pokanneen erikoisoluen sai ensimmäisenä tarjoiltavakseen Suomalainen Olutravintola Villi Wäinö Helsingissä. Villi Wäinö täyttää vuoden ja sai oluen hanaansa syntymäpäivän kunniaksi jo lokakuun alussa. -Muissa ravintoloissa myynti alkaa Suomalaisen Oluen Päivänä huomenna. Valmistuserä on kysyntään nähden valitettavan rajallinen, useimpiin ravintoloihin olutta on pystytty toimittamaan vain parikymmentä litraa, kertoo Jaakkola.

Vahvaa erikoisolutta saa Haminasta Ouluun yhteensä yli 30 ravintolasta, Uudessakaupungissa seitsemästä. Paikalliset ravintolat myyvät SavuKatajaa puolen litran lasipullossa, muualla olutta on saatavilla toistaiseksi vain hanaoluena. -Ensimmäinen erä on toimitettu ravintoloihin ennakkotilausten perusteella ja toisesta, marraskuun alussa valmistuvasta erästä on enää muutamia kymmeniä litroja vapaana. Suuresta ennakkokysynnästä johtuen SavuKatajaa on kypsymässä vielä kolmaskin tankillinen joka valmistuu jouluksi, lupaa Heidi Jaakkola.