Uusikaupunki haluaa kaupungin ja yritysten osakeyhtiöihin pääomaa verorahoista ilman valtuuston päätöstä

UU 13.10.2009 klo 11.10 ja 18.15 - Yritysten toimitilojen rakentamiseen, ostamiseen ja korjaamiseen tarkoitetun investointimäärärahan käyttö myös rakentamista, ostoa ja korjaamista varten perustettujen kiinteistöyhtiöiden osakepääomaan ei ollutkaan kaupunginhallituksessa läpihuutojuttu. Kaupunginjohtaja Kari Koski veti asian pois eilisen kokouksen asialistalta. Asian esittelijänä oli talousjohtaja Anne Takala.

Kaupungilla on budjetissa vuosittain 500.000 euron varaus yritysten toimitiloihin. Sen käytöstä päättää nykyisin kaupunginhallitus. Mutta kaupunginhallitus ei voikaan itse päättää investointirahan käytöstä kaupungin ja yritysten osakeyhtiöiden pääomiin.

Valtuusto nimittäin lopetti viisi vuotta sitten toimitilojen rakentamista varten kerätyn rahaston ja korvasi sen kaupungin budjettiin lisätyllä 4 miljoonan euron varauksella yritysten toimitiloja varten. Valtuusto teki samalla päätöksen, että yritysten toimitiloihin varattujen rahojen käytöstä päättää valtuusto itse.

Kaupunginhallitus oli nyt ehdottamassa valtuustolle muutosta aikaisempaan päätökseen yritysten toimitilojen investointirahojen käyttötarkoituksesta. Hallitus kun haluaisi osoittaa rahat myös perustettavien kiinteistöyhtiöiden osakepääomaan. Nyt yhtiöiden perustaminen on ”kierrätettävä” julkiseksi valtuustoon asti, ennen kuin päätös osakepääomasta on muodollisesti kunnossa.

Kaupunginhallitus päätti 8. kesäkuuta osoittaa yritysten toimitilojen toteuttamiseen varatusta määrärahasta 150.000 euroa perustettavan Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuiston osakepääomaksi. Päätöstä ei kirjattu tarkastettuun pöytäkirjaan.

Kaupunki omistaa silloin jo perustetun yhtiön sataprosenttisesti. Pääoman myöntäminen yritysten toimitiloista olisi pitänyt tehdä valtuustossa.

Näin valtuuston tehtäväksi jäi ainoastaan myöntää 3,2 miljoonan euron omavelkainen takaus kiinteistöyhtiön lainalle. Päätös syntyi 28. syyskuuta äänestyksen jälkeen äänin 40-3. Kaupunginhallituksen kokouksen (8.6.) pöytäkirjassa ei ole merkintää pääoman myöntämisestä kiinteistöyhtiölle.

Päätös pääomaa koskevasta hallituksen (8.6.) ”pöytäkirjaotteesta” tuli esille hallituksen kokouksessa 14.9., jolloin hallitus käsitteli kaupungin takausta kiinteistöyhtiön lainalle. Hallitus ei ollut yksimielinen päättäessään esittää takauksen myöntämistä valtuustolle. Rainer Tähtinen (ps) ja Seppo Maikola (ps) olivat esitystä vastaan.