1255533198_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Reilun kaupan viikot 19.10.-1.11.2009.

Pohjoismainen Reilun Kaupan maaottelu – ilmoittautujia pian 100.000

Erinomainen ja vaivaton keino osallistua on poiketa maaottelupäivänä kahville paikallisten rauhanpuolustajien maailmankauppaan (Alinenkatu 26, Uki, avoinna 11-17). Tarjolla on myös itse leivottua Reilun Kaupan kakkua.

UU 14.10.2009 - Tänä vuonna pidetään Reilun kaupan maaottelu kun Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska kisaavat suurimmasta osallistujamäärästä reiluilla tauoilla ensi tiistaina (20.10.). Ennakkotiedot kertovat, että Reilun kaupan viikoilla järjestetään yli tuhat reilua tapahtumaa ja tempausta, joista jokainen löytää varmasti omansa. Viikkojen päätapahtuma on mainittu Reilun kaupan maaottelu, joka jatkaa siitä mihin viime vuoden Maailman suurin Reilun kaupan kahvitauko -tempauksessa päästiin. Silloin rikottiin kahvinjuonnin maailmanennätys yli 50.000 osanottajan voimin.

Kisasta on tulossa tiukka vääntö. Suomi menetti johtopaikan Ruotsille ennakkoon ilmoittautuneiden määrässä. Keskiviikkoaamuna maaotteluun oli ilmoittautunut 93.617 ruotsalaista ja 83.212 suomalaista. Maaottelun voittaa se Pohjoismaa, joka onnistuu keräämään suurimman osallistujajoukon reiluille tauoillensa, joilla juodaan kahvia tai käytetään mitä tahansa Reilun kaupan tuotteita.

Kuka tahansa voi järjestää maaotteluun osallistuvan reilun tauon, kunhan järjestäjä rekisteröi taukonsa maaottelun verkkosivulla www.reilukauppa.fi ja raportoi lopullisen osallistujamäärän maaottelupäivänä heti kun osallistujamäärä on selvillä. Maaotteluvoitto ei ratkea ennakkoon ilmoittautumisiin, vaan maaottelupäivänä toteutuviin osanottajamääriin. Maaotteluun osallistuvat vain ne tauot, jotka ilmoittavat lopullisen osallistujamäärän maaottelupäivänä iltayhdeksään mennessä.

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa uskoo, että yksittäiset kuluttajat ratkaisevat. -Saapa nähdä kumpi maa saa liikkeelle suuremman määrän tavallisia kuluttajia. Ruotsalaiset hyötyvät suuremmasta väkimäärästään, mutta suomalaiset ovat olleet ruotsalaisia ahkerampia Reilun kaupan tuotteiden suosijoita. Henkeä kohden lasketussa kulutuksessa olemme kolmannella sijalla koko maailmassa ja edellä muita Pohjoismaita, kertoo Virtaintorppa.

Kannattaa muistaa, että Reilun kaupan tavoite on parantaa perheviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön tilaa kehitysmaissa. Tuotteita ostamalla jokainen voi vaikuttaa kehitysmaissa asuvien ihmisten elämään ja elinoloihin. Tuotannossa noudatetaan periaatteita, jotka takaavat kehitysmaiden pienviljelijöille tuotteestaan vähintään Reilun kaupan takuuhinnan. Se kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin (Reilun kaupan lisä). Reilun kaupan tuotannossa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty. Lisäksi tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä.

Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys ry:n Maailmankauppa