Säästöt purevat Lokalahdella ja Pyhämaalla

Terveysasemat aiotaan sulkea – Kalantiin jäisi hammashoitola

Uudenkaupungin Lokalahden, Pyhämaan ja Kalannin terveysasemien sulkeminen ei ehkä toteudu. Sosiaali- ja terveyslautakunta vastustaa terveyskeskuksen sivutoimipisteiden sulkemista. Lautakunnan kaikki jäsenet olivat lakkauttamispäätöstä vastaan. Päätöksen tekee valtuusto kaupunginhallituksen kannan saatuaan.

UU 15.10. & 16.10.2009 – Uudenkaupungin sosiaali- ja tarveyslautakunta on esittämässä kaupunginhallitukselle, että terveyskeskuksen toiminnot keskitetään pääterveysasemalle, mikäli se on toiminnallisesti ja taloudellisesti mahdollista. Tänään kokoontuva lautakunta saa eteensä päätösesityksen, jota perustellaan kaupunginhallituksen päätöksellä eri toimintojen sivutoimipisteiden sulkemisesta.

Sosiaali- ja terveystoimen selvityksestä ilmenee, että Lokalahdella ja Pyhämaassa on työntekijäpäivinä riittävästi asiakkaita. Potilaita on jopa ohjattu pääterveysasemalta sivuvastaanotoille. Sivutoimipisteiden sulkemisesta seuraa kuitenkin ”matkoihin kuluvan ajan säästyminen asiakastyöhön” pääterveysasemalla. Lokalahden ja Pyhämaan osalta ajan säästyminen 1-2 tunnilla työpäivää kohti koskee muun muassa lääkäriä ja terveyskeskusavustajaa sekä kolmen terveysaseman asiakkaita hoitavaa lastenneuvolan terveydenhoitajaa.

Yhtenä sulkemisperusteena on Pyhämaan terveysaseman kiinteistön huono kunto ja epäkäytännöllisyys, joka on ollut työsujeluongelma jo vuosia. Lisäksi tiloista maksetaan vuokraa ulkopuoliselle. Pyhämaan terveysasema käyttö tulisi sosiaali- ja terveystoimen mielestä lopettaa ja kouluterveydenhoitajan työtilat järjestää Pyhämaan kouluun. Lokalahden terveysaseman tiloja pidetään kelvollisina, mutta jos tilojen käyttö loppuu, kouluterveydenhoitajalle on järjestetään työtilat koulussa.

Kalannin terveysasemalla on päätoimiset lääkäri ja sairaanhoitaja sekä osan viikosta terveyskeskusavustaja. Kalannin koko henkilökunnan sijoittamista pääterveysasemalle pidetään mahdollisena. Terveysaseman käytön lopetettaminen merkitsee Kalannissakin kouluterveydenhoitajan sijoittamista koulun tiloihin.

Pääterveyskeskuksen laajeneminen lastenpsykiatrian poliklinikan entisiin tiloihin maksaa 45.200 euroa vuodessa (11,92 euron neliövuokralla). Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toiminta aiotaan keskittää sinne, jolloin nykyiset lastenneuvolan tilat tulisivat mielenterveystyön käyttöön. Ratkaisua perustellaan tarpeellisena tilanahtauteen, joka on ilmeinen vaikka terveysasemia ei lopetettaisikaan. Pääterveysasemalle tulee uusia työntekijöitä Pyhärannan tarpeisiin.

Pyhämaan, Lokalahden ja Kalannin terveysasemien lakkauttamiset ja uudelleen järjestelyillä savutettava nettosäästö on yhteensä noin 54.000 euroa. Sosiaali- ja terveyslautakunta esittääkin hallitukselle, että Lokalahden, Pyhämaan ja Kalannin terveysasemat lakkautetaan niin, että Kalannin terveysasemalle jää hammashoitola.