Kansantalouden sukelluksen laskun maksavat lomautetut ja työttömät

UU 15.10.2009. -Kansantalouden sukellus kuvaa yritysten kykyä maksaa palkkoja. Laskun maksavat ne, joille yrityksillä ei ole enää varaa maksaa palkkoja, eli lomautetut ja työttömiksi jäävät, huomauttaa tänään Kauppalehti.

Lehti kertoo Suomen Pankin ennusteesta, jossa kansantalous supistuu tänä vuonna yli 7 prosenttia ja palkansaajien ansiokehitys on aivan päinvastainen. Tilastokeskus kertoi tänään palkansaajien nimellisansioiden nousseen heinä-syyskuussa 4,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan reaaliansioiden nousu oli kolmannella neljänneksellä nopeampaa kuin nimellisansioiden nousu, koska kuluttajahinnat laskivat viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Reaaaliansioiden kasvu oli peräti 5,1 prosenttia.

Palkansaajien keskimääräinen kuukausipalkka oli heinä–syyskuussa 2964 euroa, valtiolla työssä olevien 3247 euroa kuukaudessa.

Kauppalehden mukaan palkansaajien hyvä tulokehitys selittyy hyvinä aikoina tehdyistä palkankorotuksista, joita ei maan tapojen ja oikeusvaltion periaatteisiin kuuluen revitä kovin helposti auki.

Kansantalouden sukellus kuvaa yritysten kykyä maksaa palkkoja. Laskun maksavat ne, joille yrityksillä ei ole enää varaa maksaa palkkoja, eli lomautetut ja työttömiksi jäävät”. Lehti sanoo yrityksiä kritisoidun siitä, että yritysten henkilöstö on joutunut maksumieheksi liian herkästi.