1255621268_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kunnon keilahallia ei Uudessakaupungissa vielä ole. Kuva: alibaba.com

Veneveistämön alue kaavoitetaan ensin ja myydään vasta sitten grynderille

UU 15.10.2009 – Asuntorakentamiseen suunniteltu veneveistämön alue kaavoitetaan ja myydään vasta sitten alueen rakentavalle yritykselle. Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevalle Pakkahuoneen ja Suukarin väliselle kaupungin omistamalle tontille oli aikaisemmin suunniteltu muun muassa asuntoja, saaristomatkailun terminaali, keilahalli, vierasvenesataman laajennustiloja ja kesäteatterin ravintola.

Alueesta aikaisemmin kiinnostunut valmispuutalojen valmistaja säynätsalolainen Finndomo Rakennus Oy jätti projektin. Sen sijaan toinen aikaisemmin mukana ollut yrittäjä pääsi esisopimusasteelle yhteistyöstä kaupungin kanssa, mutta yhteistyösopimus kaatui kaupunginhallituksessa maanantaina. Sopimuksen toisena osapuolena oli espoolaisen Panx Oy:n toimitusjohtaja Timo Kaitanen, jonka tarkoitus oli perustaa alueen toteuttava yhtiö Uuteenkaupunkiin. Siuntiossa asuva Kaitanen on entinen uusikaupunkilainen. Hänen veljensä Jari Kaitanen on venetalo Suukari Marine Oy:n yksi omistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Kaupungin oli jo aikaisemmin tarkoitus myydä alue rakentajalle, joka puolestaan myisi asunnot ja muut tilat halukkaille ostajille. Noin hehtaarin ranta-alueen myyntihinnaksi mainittiin 400.000 euroa. Arkkitehtitoimisto AW2 ehti jo tehdä suunnitelmia ja havainnekuvia alueesta.

Kaitasen ja kaupungin yhteistyösopimuksesta jouduttiin äänestämään. Demarit hävisivät äänestyksen 6-4 keskustan Juha Nevavuoren äänestäessä tyhjää. Näin kaupunki kaavoittaa alueen ja tuo kaavan hyväksyttäväksi valtuustoon. Senjälkeen alue-, asunto- ja toimitilarakentaminen kilpailutettaneen.

Eniten kaupunginhallituksen enemmistöön lienee vaikuttanut kaupunkisuunnittelun avoimuuden puute ja kaupunkilaisten mielipiteet vähistä mahdollisuuksistaan vaikuttaa arkipäivän ympäristöönsä. Myös alueen ilmeinen soveltumattomuus asuntorakentamiseen tuotiin esille jo etukäteen.

KOMMENTIT

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa ensin ei-julkisena, sillä päätösehdotukseen oli muka kirjattu liikesalaisuuksia ja hintatietoja. Kattia kanssa! Se olisi ollut ensimmäinen kerta suomalaisen kuntahallinnon historiassa. Kaitasen kotitalon pihassa pyörivän tuulimyllyn hintako sopimuksessa? Talon energialähteeksi testimyllyn viime vuonna toimittanut PEM-Energy Oy meni konkurssiin elokuussa. Ei siis saada samoilla myllyillä energiaa uudelle alueelle. ”Salailu” ilmensi kaiketi epävarmuutta reaktioista, joita syntyy kun toisena sopijapuolena oli joku muu kuin vakavarainen rakennusyhtiö. Vai oliko takataskussa sopimus uudesta kiinteistöyhtiöstä? -OH