Pyhämaan koulu sai armonaikaa

Ohjausryhmä esittää viiden koulun lakkauttamista

Maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus pyytää ohjausryhmän esityksestä vielä koulutuslautakunnan lausunnon ennen kuin se tekee esityksensä kaupunginvaltuustolle.

UU 15.10.2009 – Peruskouluverkkotarkastelun ohjausryhmä päätti tänään äänin 11-2 esittää Haapaniemen, Hallun, Lahden, Pohjoiskulman ja Seikowin eli viiden koulun lakkauttamista 1.8.2010 alkaen. Perusopetuksen kouluverkon selvityksen tehnyt konsultti Raila Oksanen (FCG Efeko Oy) oli esittänyt lisäksi Pyhämaan koulun lakkauttamista. Oksanen ei osallistunut ohjausryhmän kokoukseen tänään aamupäivällä.

Mauri Kontu (kesk) ehdotti Juha Nevavuoren (kesk) kannattamana, että Hallun, Lahden, Pohjoiskulman ja Haapaniemen kouluille määrättäisiin oppilasmäärän alarajaksi 30 oppilasta. Koulu lakkautettaisiin, kun oppilasmäärä vähenisi tätä pienemmäksi ja samalla oppilasennuste tuleville vuosille olisi edelleen alle alarajan. Puheenjohtaja Heikki Wala (kok) ehdotti viiden koulun lakkauttamista eli konsultin tekemää esitystä siitä Pyhämaan koulu pois sulkien. Walaa tukivat Matti Ankelo (kok), Lea Myllymäki (sd), Antti Haapavuori (sd), Jouko Antola (sd), Veijo Nummi (ps), Harto Forss (vas), Taina Sulo (Juko), talousjohtaja Anne Takala, opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Inkeri Parviainen ja kaupunginjohtaja Kari Koski.

Pyhämaan koulu sai siis armonaikaa, sillä ohjausryhmä päätti yksimielisesti esittää ensivaiheessa kaupunginhallitukselle Pyhämaan koulun oppilasmäärän alarajaksi 20 ja koulun lakkautamista vain kun oppilasmäärä alittuu ja samalla oppilasennuste on edelleen alle alarajan. Koulun oppilasmäärä putoaa nykyisen ennusteen mukaan 21 oppilaaseen vuonna 2013.

Ohjausryhmä oli päätöksissään yksimielinen myös yhtenäiskoulujen valmistelusta ja toteutuksesta. Yhtenäiskoulut ovat Pohitullin, Viikaisten, Männäisten ja Kalannin koulut. Lisäksi Pohitullin koulun musiikkiluokille sisäänotto aloitetaan 1. vuosiluokalta alkaen.

Niinikään päätettiin yksimielisesti esittää kannanotto: osa peruskouluverkon uudistuksesta syntyvistä säästöistä tulee jatkossa kohdentaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kehittämiseen.

Juha Nevavuori esitti Mauri Konnun kannattamana kannanoton julkistamisen siirtämistä maanantaihin. Perusteena oli sivistyspalvelukeskuksen huomenna järjestämä yleisötilaisuus kouluasioista. Jouko Antola ehdotti Antti Haapavuoren kannattamana, että ryhmä antaa kannanottonsa tänään. Äänestystulos oli odotettu 11-2.

Yleisötilaisuus pidetään huomenna Viikaisten auditoriossa klo 18. Luennoitsijoina ovat KT Taina Peltonen (Pienten koulujen opetus ja asema kuntamurroksessa) ja Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä (Koulutuksen laatu ja tuottavuus). Peltonen on Suomen lähikoulut ry:n puheenjohtaja ja Nummi-Pusulan koulutoimenjohtaja.