1255679707_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Varkauden akkutehdas juhla-aamuna maanantaina. Kansanedustaja Kari Rajamäki ottaa vastaan pääministeri Matti Vanhasen tehtaan harjannostajaisjuhlaan. Kuvat: European Batteries.

Uuteenkaupunkiin tulossa akkutehdas?

UU 16.10.2009 - Pääministeri Matti Vanhanen on ilmaissut tukensa akkutehtaan perustamiselle Uuteenkaupunkiin. Vanhanen kirjoittaa tänään Turun Sanomien kolumnissaan liikenteen sähköistymisen kannustamisesta.

-Olin maanantaina Varkaudessa avaamassa sinne uutta sähköautojen akkuja valmistavaa tehdasta. Tilaisuudessa kuullun mukaan toinen tehdas on harkinnassa autotehtaan yhteyteen Uuteenkaupunkiin. Tämä on hyvä uutinen Varsinais-Suomelle, kirjoittaa pääministeri Vanhanen. Hän puhui Varkauden akkutehtaan harjannostajaisissa maanantaina.

Vanhanen sanoo kolumnissaan sähköajoneuvojen käyttöönoton edellyttävän toimia julkiselta vallalta. -Jos haluamme kehittää sähköajoneuvotoimialaa Suomessa ja sen olevan alansa kärkeä maailmalla, meidän on toimittava nyt. Meidän onkin vielä tämän vaalikauden aikana tehtävä yksityiskohtainen toimenpideohjelma liikenteen sähköistymisen kannustamiseksi sekä esteiden poistamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriön elokuinen sähköajoneuvotyöryhmän työ tarjoaa tälle hyvän pohjan, sanoo Vanhanen.

-Olennaisia kysymyksiä ovat muun muassa sähköauton hankinnan ja käytön verotus, infrastruktuuriin, maankäyttöön ja energiaverkkoihin liittyvä sääntely sekä muun liikenteen normisto.

European Batteries Oy rakentaa parhaillaan akkutehdasta Varkauteen. Tehtaan peruskivi muurattiin helmikuussa. Yritys aikoo valmistaa suuritehoisia litium-ioniakkujärjestelmiä teollisuudelle ja kulkuvälineisiin. Päätuote on 30-200 ampeeritunnin akkukenno. Yhtiö on suomalainen ja sen pääkonttori on Espoossa. Varkauden tehdas nousi harjaan viime maanantaina.

Varkauden tehtaan muurajaisissa helmikuussa puhunut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen sanoi autoilun Suomessa aiheuttavan 14 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöt, mikä on noin viidesosa Suomen kokonaispäästöistä. Hallitus on juuri esittänyt laajaa kannatusta kansalaisjärjestöjen taholta saaneen ehdotuksen hiilidioksipäätöjen vähentämisestä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

-Uuden akkuteknologian ansiosta asiassa voidaan edetä nopeastikin. Akku- ja patterimarkkinoiden arvioidaan olevan kooltaan noin 30 miljardin dollarin suuruiset ja niiden arvioidaan olevan kasvussa. Ladattavien akkujen markkinaosuus on 10 prosenttia kokonaismarkkinoiden kappalemäärästä, mutta 63 prosenttia arvosta. Näinä talouskriisin aikoina tällainen markkinanäkymä on lupaava, totesi Pekkarinen Varkaudessa.

Pääministeri Matti Vanhanen kannattaa Turun Sanomien kolumnissaan nyt siis Uuttakaupunkia mahdollisesti rakennettavan uuden akkutehtaan sijoituspaikaksi.