1256040112_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohjanlahden silakkakiintiöta nostettiin neljänneksellä. Uusikaupunkilainen troolari Olympos teki keväällä silakkaa tunnetuksi jakamalla juuri pyydettyä kalaa uusikaupunkilaisille 4000 kiloa. Vapaa-ajan kalastajien Kotkan vesiltä nostama todella komea lohi (18.2 kg; 117cm) ei sen sijaan enää ensi vuonna päädy kauppahallin kalatiskille. Kuva: kalahullunkalamatkat.com.

Kalastuspuistosta kalaa vain kotiin

Vapaa-ajan kalastaja ei saa myydä merestä saatua saalista

EU päätti myös Itämeren kalastuskiintiöistä. Pohjanlahden silakkakiintiö on ensi vuodelle 67.777 tonnia, mikä on neljänneksen suurempi kuin viime vuonna. Ratkaisu heijastaa kalakannan hyvää tilaa.

UU 20.10.2009 – EU:n maa- ja metsätalousministerit päättivät tänään Luxemburgissa, että virkistyskalastaja ei saa myydä merestä nostamaansa saalista eteenpäin. Ratkaisu oli kompromissa kalastuksen valvontajärjestelmän uudistamisesta sikäli, että vapaa-ajan kalastajien saalista ei lasketa kalastuskiintiöön. Uusi säädös tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on tyytymätön, hän toivoi vapaa-ajan kalastajalle vapautta tehdä saalilleen mitä haluaa. -Tässä mentiin nyt Välimeren alueen tavoitteiden ja vaatimusten mukaan, sanoo ministeri Anttila Ylen Uutisille.

Välimerellä virkistyskalastus on laajaa ja koskee muun muassa tonnikalaa. Suomessa kysymys oli ainoastaan lohesta. -Toisaalta Suomen virkistyskalastajien tilanne ei muutu miltään muilta osin, kuin että jossain vaiheessa tulee jonkinlaista valvontaa, aika näyttää minkälaista, ja että saalista ei saa myydä, huomauttaa Anttila.

Myyntikielto koskee merestä pyydettyä kalaa, mutta esimerkiksi järvestä pyydettyä kalaa saa myydä edelleen.

Pohjanlahden silakkakiintiö on ensi vuodelle 67.777 tonnia, mikä on neljänneksen suurempi kuin viime vuonna. Ratkaisu heijastaa kalakannan hyvää tilaa. Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakiintiö pienenee 31.493 tonniin ja kilohailin 19.600 tonniin.

Lohia saa nostaa Itämeren pääaltaasta ja Pohjanlahdelta 76.000 kappaletta ja Suomenlahdelta aikaisempi kiintiö 13.838 kappaletta.

Ministeri Anttila katsoo, että Itämeren kalastuskiintiöistäensi vuodelle saavutettu kokonaisratkaisu on hyvä ja kestävän kalastuksen mukainen.

-EU päätti laajentaa rangaistusjärjestelmää kiintiöiden ylittämisestä. Vastedes rangaistuspisteet annetaan sekä alukselle että kapteenille. Saaliin sisällön arviointivelvollisuutta tiukennetaan. Sekasaaliissa (esimerkiksi kilohaili ja silakka) merellä kalastuspäiväkirjaan merkityt määrät saavat poiketa korkeintaan 10 prosenttia maissa tarkistettavista määristä.

Lisäksi satelliittipaikannuslaite on vastaisuudessa löydyttävä kaikista vähintään 12-metrisistä veneistä. Alle vuorokauden merellä olevilla raja on 15 metriä, kertoo Ylen Uutiset.