1256119262_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Reilun kaupan ruusujen kasvatusta Hoja Verden tilalla Ecuadorissa. Kuva © Reilun kaupan edistämisyhdistys / Didier Gentilhomme.

Reilun kaupan maaottelussa yli 280.000 osallistujaa

Suomen eduskunta voitti Ruotsin parlamentin – Ruotsi koko maaottelun

UU 21.10.2008 - Eiliseen Reilun kaupan maaotteluun osallistui neljässä Pohjoismaassa yhteensä 289.678 osallistujaa 592 paikkakunnalla. Maaottelussa kisattiin siitä, mikä maa kerää suurimman osallistujajoukon omiin Reilun kaupan tempauksiinsa. Pohjoismaissa järjestettiin yhteensä 3.800 tapahtumaa ja tempausta. Suomessa tapahtumia oli yhteensä 1129.

Suomessa maaotteluun osallistui 70.302 osallistujaa 166 paikkakunnalla, ja tällä tuloksella Suomi jätti taakseen Tanskan ja Norjan. Ennakkoilmoittautumisissa Suomi ehti johtaa myös Ruotsia turvallisen tuntuisesti, mutta Ruotsi kiri rinnalle ja lopulta selkeään voittoon 133.017 osallistujallaan.

Viime vuonna Suomessa rikottiin Reilun kaupan kahvinjuonnin maailmanennätys vastaavassa tempauksessa. Tänä vuonna se toteutettiin Suomen aloitteesta Pohjoismaiden välisenä maaotteluna. Suomi ylitti reippaasti viime vuoden maailmanennätystuloksensa, mutta silti Pohjoismaiden välistä maaotteluvoittoa juhlii nyt Ruotsi.

-Onnittelut Ruotsiin, huipputulos ensikertalaiselta. Myös suomalaisilla on syytä juhlia, sillä kun osallistujamäärät suhteutetaan asukaslukuun, olemme kuta kuinkin tasoissa Ruotsin kanssa. Lämmin kiitos kaikille mukanaolijoille – Suomen tulos oli upea, ja jokainen maaottelussa nautittu Reilun kaupan tuote lisäsi Reilun kaupan hyötyjä kehitysmaiden tuottajille, kommentoi Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa lopputulosta.

-Maaottelun suurimpia voittajia ovat kehitysmaiden tuottajat, jotka voivat parantaa elinolojaan Reilusta kaupasta saamillaan vakailla lisätuloilla. Laaja kampanjointi avaa kehitysmaiden tuottajille uusia markkinoita, kun kaupat lanseeraavat uusia Reilun kaupan tuotteita, Virtaintorppa muistutti. Käynnissä olevilla Reilun kaupan viikoilla Suomessa on lanseerattu muun muassa ruusuja, suklaata, mausteita, teetä, vanua ja ostoskasseja.

Maaottelun sisällä nähtiin lukuisia kamppailuja toisensa mukaan haastaneiden viiteryhmien kesken. Ruotsin parlamentti haastoi naapurimaidensa parlamentit maaotteluun ja hävisi kisan Suomen eduskunnalle. Eduskunnan globaaliryhmän järjestämälle tauolle osallistui 309 kansanedustajaa ja eduskunnan työntekijää, Ruotsissa maaottelijoita oli 123. Tornio päihitti naapurinsa Haaparannan luvuin 456 - 382, ja SAK keräsi omille tauoilleen enemmän osallistujia kuin pohjoismaiset sisarjärjestönsä yhteensä.

Reilun kaupan viikkoja vietetään 19.10. - 1.11.2009.

www.reilukauppa.fi