Viranomaiset eivät tunnu hallitsevan sikainfluenssaan torjunnan seurauksia

UU 22.10.2009 – Entinen Kansanterveyslaitos ja nykyinen Terveyden ja hyvivoinnin laitos (Thl) näyttää joutuvan tilille sikainfuenssan torjuntaan liittyvistä ratkaisuistaan. Paljot sivuvaikutukset, kuten lievä sairastuminen influessaan ja sen oireet huolettavat kansalaisia. Suomea aikaisemmin rokotukset aloittaneen Ruotsin ”viranomaisille on tehty yli sata ilmoitusta sikainfluenssarokotteen sivuvaikutuksista”, kertoi Turun Sanomat eilen.

Lehden mukaan Thl:n tutkimusprofessori Petri Ruutu rauhoittelee rokotekohua. –Tiedossa on ollut etukäteen, että rokote aiheuttaa paikallisesti rokotekohdan kipua pariksi päiväksi huomattavalle osalle rokotetuista, Ruutu sanoo.

TS:n mukaan ”ruotsalaiset rokotetut ovat valittaneet kuumeoireista tai käsivarren pistoskohdan kivuista” sekä allergisistaa reaktioista. Ruotsalaisia on rokotettu GlaxoSmithKlinen Pandemrix rokotteella, jonka kehittelyssä Thl oli mukana ja jolla se on päättänyt rokottaa ja suojata ja suomalaiset.

Yle Uutiset kertoi TS:n mukaan eilen, että ”Övertorneån terveyskeskuksen henkilökunnasta 80 prosenttia sai rokotteesta flunssaoireita”, jotka ”alkoivat noin viiden tunnin kuluessa rokotuksesta ja osa sairastuneista joutui jopa jäämään töistä pois”.

Tämän perusteella työpaikkaryhmien rokottamisen arvellaan lisäävän sikainfluessan ilmaantumista. Niinpä ”rokotteen vastustajia on ammattipiireissäkin. Suomessa terveydenhuollon ammattilaisten piirissä osa harkitsee jättävänsä rokotteen väliin”.

Sikainfluessarokotteessa on mukana elävän viruksen lisäksi tehoaineita.

Thl:n prosessorin Petri Ruudun mukaan ”kohutun Guillain-Barrén syndrooman riski on suurempi influenssan sairastamisen kuin rokotteen ottamisen jälkeen. Syndrooman yhteys rokotteeseen on Ruudun mukaan kumottu uusissa tutkimuksissa”. Tulehdussairauteen sairastuu Suomessa vuosittain noin 100–200 ihmistä.

Talven alku – epidemian alku

Sikainfluessa nättää jylläävän epidemiaksi ensin Pohjois-Suomessa. Lapin keskussairaalassa on Rovaniemellä ja Sodankylässä varmoja tapauksi jo pikapuoliin sata. Rovaniemen kaupunki aloitti rokotukset terveydenhuollon henkilöstöllä tänään, mutta sairaanhoitopiirin väestölle ne odottavat alkamistaan. Sodankylän Jääkäriprikaatissa sairastuneita varusmiehiä on useita kymmeniä, vajaan kahden viikon aikana on sairastunut 63 varusmiestä, joista parillakymmenellä sairaus on varmistettu sikainfluenssaksi.

Sika-influenssaepidemia on edennyt Rovaniemellä nopeasti. Lapin keskussairaalan infektiolääkärin Markku Broaksen mukaan Rovaniemellä on jo satoja, jopa tuhat sikainfluenssaan sairastunutta. Rovaniemellä aikaistetaan sikainfluenssarokotukset alkamaan sen vuoksi jo huomenna torstaina”.

Rovaniemellä hoitohenkilökunnan rokotukset aikaistetaan välittömiksi. Muualla maassa ruiskeita annetaan jo Satakunnan ja Seinäjoen keskussairaaloissa.

Broaksen mukaan Rovaniemellä on sairastunut ”nyt 1-2 prosenttia väestöstä”. Rovaniemellä on noin 60.000 asukasta.

Rokotteen sivuoireet tiedettiin ennakolta

Turun Sanomat kertoo jopa yhdeksän kymmenestä rokotetusta saavan jonkinmoisia oireita. -Oireet ovat kuitenkin vaarattomia ja menevät ohi muutamassa päivässä, kertoo infektiolääkäri Reijo Peltonen.

Rokote aiheuttaa valtaosalla sen saaneista paikallisoireita, kuten punoitusta, kipua ja turvotusta. Myös yleisoireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä saattaa osalle rokotetuista aiheutua, mutta nekään eivät kestä pitkään, eikä niitä pidetä kovin vaarallisina”, kertoo Peltonen TS:lle.

-H1N1-rokotteen sivuvaikutukset ovat tavallaan tarkoituksellisia, ja elimistöön aiheutetaan hallittu reaktio, kertoo Peltonen. Tuloksena on kuitenkin tulehdus, joka lisää virusvasta-aineen syntymistä. Reijo Peltonen toivoo kuitenkin, ettei rokotuksen ottamisesta kieltäydyttäisi. Toive pätee niin hoitohenkilöstöön kuin suureen yleisöönkin, kertoo Turun Sanomat.

Peltosen mukaan ensimmäisten kuolemantapusten ilmaantuminen lisää kansalaiset rohkeutta rokottamiseen. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, ettei rokotetta ole ”oitis” tarjolla kansalaisen sitä halutessa.