1256199845_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Nummimatara. Kuva: Terhi Ryyttäri / Syke.

Äärimmäisen uhanalainen nummimatara vaarassa hävitä

Suomessa nummimataraa tavataan vain Raumalla ja Raaseporissa. Kasvilta tunnetaan vain kymmenkunta esiintymispaikkaa.

UU 22.10.2009 - Nummimatara (Galium saxatile) on pienikokoinen matarakasvien heimoon kuuluva kasvi, joka on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi (CR). Se on luonnonsuojeluasetuksessa rauhoitettu ja erityisesti suojeltava laji.

Nummimatara viihtyy avoimilla kasvupaikoilla kuten kedoilla, lehdesniityillä ja valoisissa metsissä. Se hyötyy laidunnuksesta, joka pitää kasvupaikat sopivan avoimina ja kilpailevan kasvillisuuden matalana. Lähes kaikki nummimataran kasvupaikat ovat entisiä hakamaita, jotka ovat laidunnuksen loputtua hiljalleen heinittyneet ja pensoittuneet.

Myös rehevöittävä typpilaskeuma, metsäpalojen väheneminen ja entisten hakamaiden siirtyminen metsätalouskäyttöön ovat osaltaan kiihdyttäneet puuston tihenemistä kasvupaikoilla. Umpeenkasvun seurauksena monet nummimataran esiintymät ovat hävinneet tai pienentyneet voimakkaasti. Oikein suunnatuilla hoitotoimenpiteillä esiintymien tilaa voidaan kuitenkin parantaa.

Nummimatara hyötyy kasvupaikoilla säännöllisesti tehtävästä niitosta ja puuston harvennuksesta. Suojelun ulkopuolella olevien esiintymien turvaaminen esimerkiksi erityisesti suojeltavan lajin kasvupaikkoina on tärkeää, sillä vähälukuisuutensa takia nummimatara on suuressa vaarassa hävitä maastamme lähitulevaisuudessa.