1256660950_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Susien määrä arvioidaan seuraavan kerran lumiolosuhteissa.

Suden metsästyskiintiötä leikataan – syynä salametsästys

UU 27.19.2009 - Susien metsästyskiintiötä supistetaan kymmenellä yksilöllä poronhoitoalueen ulkopuolella. Syynä on kannan odottamaton pienentyminen, mikä tuli julki Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen lokakuun alussa antamassa arviossa nykyisestä susikannasta.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti kumonneensa tänään elokuun alussa annetun susimääräyksen, jossa suurin sallittu saalismäärä tälle metsästyskaudelle olisi ollut 32 sutta. Susikannan odottamattoman pienentymisen johdosta ministeriö antoi uuden määräyksen, jossa poronhoitoalueen ulkopuolista kiintiötä on leikattu niin, että suurin sallittu saalismäärä on 22 sutta.

Rktl:n arvion mukaan susien lukumäärä on vähentynyt ennen metsästyskautta 2009-2010 edellisestä arviosta 200-250 sudesta 160-200 suteen. Myös pentueiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Viime vuonna Rktl arvioi pentueiden määrän olevan 21, mutta uusimmassa arviossa Suomessa on havaittu ainoastaan 14 pentuetta.

Ennen tämän määräyksen voimaantuloa metsästyskauden alun eli elokuun alun jälkeen pyyntiluvilla tapettuja susia sekä muutoin ihmisten toimesta kuolleita susia ei huomioida kiintiövähennyksessä. Riistanhoitopiirien tulee siis huomioida ne vähennyksenä luvanmyönnössään.

Toistaiseksi jokaisella kannanhoitoalueella on edelleen mahdollisuus myöntää poikkeuslupia mahdollisissa ongelmatilanteissa susivahinkojen estämiseksi. Susikantaa arvioidaan seuraavan kerran kun lumiolosuhteissa kannan määrä voidaan laskea tarkemmin.

Poronhoitoalueen ulkopuolella susi on luontodirektiivin IV liitteessä oleva tiukasti suojeltu ja täysin rauhoitettu laji.

Susikannan yllättävä pienentyminen johtuu Rktl:n epäilyjen mukaan salametsästyksestä. Tutkija Samuli Heikkinen ”ei näe kovin montaa loogista vaihtoehtoa susilaumojen häviämiselle”. -Laumoja on hävinnyt vähän sieltä sun täältä. Meillä on selkeä näkemys salametsästyksestä. Olemme myös saaneet tietoa susien pantojen löytymisestä puukolla katkastuina ja veteen upotettuina, Heikkinen kertoo Ylen Uutisille.