Sikainfluensaan varautuminen ja rokotuksen saaminen on Suomessa sössitty alusta asti

UU 29.10.2009 / Olli Haapala – Sikainfluenssa on ovella, mutta suomalaiset rokotealan ylimmät lääkintäviranomaiset istuvat vanhan kansanterveystieteen laitoksen raunioilla Helsingissä kertomassa kansalaisille, että kuulumattomuus johonkin määritellyistä riskiryhmistä merkitee rokotuksen mahdollisuuden lykkäytymistä ”joulun jälkeen”.

Laitos on tarjonnut tavalliselle suomalaiselle, kuten turistille, työmatkoja tekevälle ja muille ihmisten kanssa runsaasti tekemisissä oleville käytännössä vain käsienpesua ja kättelyn välttämistä. Kansalaisen asiassa saama tieto on keskittynyt siihen, että ellet tiedä mahdollisuuttasi sairastua, pysy hiljaa ja taka-alalla.

-Jos rokotetta saadaan maahan, ehkä sitä riittää sinullekin, kertoo apteekkari.

Kapitalistivaltion apteekistako ei voi ostaa sikainfluenssarokotetta, mennä sen kanssa yksityislääkärille ja pyytää piikittämään?

-Näin on, mutta voit itse tilata rokotteen hyvin perustellen valmistajalta.

Että kuinka?

-No paniikkinhan ei kannata ryhtyä, mutta matkusta tänne Keski-Euroopaan viikonkoppulomalle ja ota rokote. Sen saa vaivatta, mutta maksaa tietenkin, vastaa lääkäriasema Lontoosta. -Tai mene Ranskaan. Lisäksi kun olet toimittaja saat piikin heti.

Suomessa epidemia on alkanut ja hoitoon hakeutuvien määrä lisääntyy eri puolilla maata. Potilaiden määrät ovat lisääntyneet ja jopa kaksinkertaistuneet kuluneen viikon aikana.

Terveyden ja hyvivoinnin laitos unohti kokonaan tavalliset kansalaiset ihmisryhmänä, joilla ei ole ”heti-merkitystä” rokotusten saajina. Lähtökohta on tavanomainen terveysbyrokraattinen, perusteltavissa oleva mutta ei välttämättä yksityisten kansalaisten tahtoa kunnioittava.

Riskirymäajattelun tuloksena puolet suomalaisista sijoittui (sijoitettiin) riskiryhmiin rokotuksesta hyötyjinä. Väestöllisesti ja sikainfluessan epidemian kannalta tilanne on erikoinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tehtäväksi jääkin määritellä, mikä merkitys ja uhka epidemia on toiselle puolelle suomalaisista tilanteessa, jossa jo puolet väestösta on rokotettu.

Rokotusta haluavia on paljon ja rokote on Thl:n ostamana ja maahan saatuna monessa tapauksessa loppunut. Jos laitos puhuu loppumisen tilapäisyydestä, se ei ole tilanteen tasalla.

Väite että sikaflunssan kyselijät ovat ruuhkauttavat terveyskeskusten puhelimia on hätävarjelun liiottelua, tai ja miksei myös ihmisten oikea huoli terveydestään massatasolla. Puhelimet ovat Suomessa kuitenkin ruuhkautuneet vain jos maan on hävinnyt laulukilpailun Euroopassa.

Rokotteiden paikallinen loppuminen on paikallisen terveyskeskuksen kannalta sietämätön tilanne. Thl:n olisi alun perin pitänyt vapauttaa rokotteen ostaminen sairaanhoitopiireille ja jättää vastuu rokottamisesta ja sen aikataulusta näille. Rokotetutkimusta ja -asiantuntemusta on maassa muuallakin kuin Meilahdessa Helsingissä.

Pienin ongelma Helsinki-keskeisyydessä se, että rokotteita jaetaan seudullisesti epätahtiin sikaflunssan esiintymisen ja ilmaantumisen kanssa. Rokotetta tulee viikottain, mutta miksi? Kai sentään suomalaisille voi ostaa kattavan rokotuksen kerralla, onhan rokotteen ”käytä ennen” -päivämäärä kolmen vuoden päässä ja meitä vain 5 miljoonaa. Jo nyt on näkyvissä ja esiin tuotu mahdollisuus, että rokotus on tehtävä toistamiseen.

Suomen lääkintäviranomaiset sanovat rokottavansa kaikki riskiryhmiin kuuluvat vuoden loppuun mennessä. Toivottavasti päätös koko väestön rokottamisesta tehdään enen joulua, joululahjaksi.

Rokotusta haluaa nyt ennen kaikkea Aleksanterinkadun Apteekin Joulupukki. Hyvää Joulua!