1256919207_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Itämeri-strategia on muutakin kuin sopimista sopimisen vuoksi

UU 30.10.2009 - WWF kehottaa Itämeren maiden hallituksia konkretisoimaan Itämeren suojelun, kun EU:n Itämeri-strategia hyväksyttiin tänään Euroopan neuvostossa. Järjestö uskoo, että strategia voi auttaa puhtaan ja terveen Itämeren saavuttamisessa, jos hallitukset vain toteuttavat strategianalkuperäiset tavoitteet.

EU:n Itämeri-strategian tarkoituksena on yhdistää toisiinsa Itämeren luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu. Kansainväinen kansalaisjärjestö on ollut aloitteellinen strategian kehittämisessä ja seurannut sen valmistumista kiinteästi alusta alkaen.

-Toivomme, että Itämeri-strategia erottuu muista kansainvälisist sopimuksista edukseen siinä, miten tehokkaasti se siirretään paperilta käytännön teoiksi, sanoo WWF Suomen kansainvälisen meriasioiden päällikkö, FT Anita Mäkinen.

-Kiitämme Suomea aktiivisuudesta, jota se on osoittanut ilmoittautuessaan EU:ssa koordinoimaan useita strategiaan kuuluvia aihealueita. Nyt odotamme kuitenkin käytännön tekoja esimerkiksi ympäristöministeriöltä, joka koordinoi Itämeren rehevöitymisen ehkäisemisen aihealuetta yhdessä Puolan kanssa. Tätä työtä on mielestämme tehtävä kiinteässä yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa, koska Itämeren rehevöitymisen vähentäminen ei ole mahdollista ilman EU:n maatalouden ympäristötukijärjestelmän uudistusta. Uudistusta valmistelee meillä maa- ja metsätalousministeriö.

Suomi koordinoi neljää toimenpideohjelmaa joko yksin tai yhteistyössä jonkin muun rantavaltion kanssa myös Itämeri-strategiaan liittyviä aihealueita merenkulun turvallisuuden parantamiseksi, kestävän maa- ja metsätalouden aikaansaamiseksi sekä valtioiden rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi.

Itämeren tilaan vaikuttavaa toimintaa säädellään lukuisin kansainvälisin ja kansallisin säännöksin, joita valvoo useista eri viranomaisista koostuva hallinnollinen tilkkutäkki. EU:n Itämeristrategia luo kuitenkin mahdollisuudet parempaan yhteistyöhön. WWF toivoo, että strategian toimeenpano antaa mahdollisuuden myös toimivien hallinnollisten rakenteiden luomiseen Itämeren maissa.

-Suomenkin on luotava merenkäyttöä suunnitteleva ja koordinoiva, pysyvä toimielin. Pelkkä ministeriöiden välinen löyhä yhteistyö ei ole riittävän tehokasta, uskoo Anita Mäkinen.

Itämeri-strategian tavoitteena on puhdas Itämeri ja vauras, vetovoimainen ja turvallinen Itämeren alue, jossa käytetään luonnonvaroja ekologisesti kestävällä tavalla. Itämeri-strategia on ensimmäinen EU:n yhtä maantieteellistä osa-aluetta koskeva kehittämisstrategia. Jos se osoittautuu toimivaksi, sitä aiotaan käyttää esikuvana myös muille EU:n alueellisille kehittämisen suunnitelmille.

Itämeri-strategia EU-komission verkkosivuilla http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/baltic/