1257056683_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri 40 vuotias

Ympäristötalkoot, maankäytön suositukset ja kaavoituksen valvonta toiminnan ytimessä

UU 1.11.2009 – Eilen 40-vuotisjuhlavuottaan juhlinut Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri on myöntänyt juhlavuotensa ympäristöpalkinnon Turun kaupungin ympäristötoimenjohtajalle Mikko Jokiselle. Vuosijuhlassaan lauantaina Turussa luonnonsuojelupiiri palkitsi lisäksi neljä pitkäaikaista toimijaansa Suomen Luonnonsuojeluliiton kultaisella ansiomerkillä.

Mikko Jokinen, 60, on luonnonsuojelupiirin mukaan johtanut ansiokkaasti Turun kaupungin ympäristöhallintoa sen perustamisesta lähtien. Hän on osoittanut virkamieheksi poikkeuksellista ennakkoluulottomuutta ja aloitteellisuutta. Jokinen on myös merkittävä luonnon- ja ympäristönsuojelun taustavaikuttaja, aktiivinen keskustelija ja selkeäsanainen valistaja. Jokinen on myös Itämeren kaupunkien liiton ympäristökomitean puheenjohtaja.

Turun Vanhalla Raatihuoneella pidetyssä juhlassa Luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin saivat Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Markku Lappalainen (Helsinki), Antti Nyman (Salo), Oili Pyysalo (Parainen) ja Arto Söderblom (Kaarina). Kultainen ansiomerkki myönnetään vuosikymmenten mittaisesta järjestötyöstä Luonnonsuojeluliiton tavoitteiden puolesta.

Maaliskuussa 1969 perustettu Varsinais-Suomen luonnonsuojeluyhdistys muuttui luonnonsuojelupiiriksi Luonnonsuojeluliiton kehityttyä koko maan kattavaksi paikallisyhdistysten ja luonnonsuojelupiirien verkostoksi. Piirin toiminta on käytännön luonnonsuojelutyötä: muun muassa ympäristötalkoita, suosituksia maankäytöstä ja kaavoituksen valvontaa.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri on kantanut erityistä huolta Saaristomeren ja lounaisen tammivyöhykkeen luonnosta. Piiri on ajanut aktiivisesti muun muassa Saaristomeren ja Kurjenrahkan kansallispuistojen perustamista. Myös maakunnan eri luontotyyppejä edustavien suojelualueiden verkoston kehittäminen on ollut keskeinen osa luonnonsuojelupiirin toimintassa.

Viime vuosina luonnonsuojelupiiri on hoitanut tuloksellisesti perinnemaisemia ja vaalinut niihin liittyvää luonnon monimuotoisuutta. Saaristomeren suojelu on edelleen tärkeä osa piirin toimintaa. Luonnonsuojelupiiri on toteuttanut lukuisia yleisöä aktivoivia ja luonteeltaan valistavia projekteja, joiden kohteena ovat olleet muun muassa lepakot, maisemapuut, sammakot ja vieraslajit.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri on yksi Suomen luonnonsuojeluliiton viidestätoista piirijärjestöstä ja siihen kuuluu 15 paikallisyhdistystä, joissa on yhteensä noin 3100 jäsentä.

Luonnonsuojelupiirin ja Turun luonnonsuojeluyhdistyksen yhteiset toimitilat sijaitsevat Luonnonsuojelukeskuksessa (Martinkatu 5), jossa on alan kirjallisuutta, järjestöarkisto sekä luonnonsuojeluliiton, muiden yhdistysten ja viranomaisten tiedotusmateriaalia. Piiri julkaisee säännöllisin väliajoin maakunnan luontoa ja luonnoharrastusta käsitteleviä oppaita.