1257151807_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Metsän monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpia elinympäristöjä ovat lehdot, korvet, runsaslahopuustoiset kangasmetsät sekä metsäluhdat ja tulvametsät.

Ympäristökeskus ja metsänhoitoyhdistykset metsiensuojelun yhteistyöhön Lounais-Suomessa

UU 2.11.2009 - Lounais-Suomen ympäristökeskus ja Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi ry ovat sopineet metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmasta, jolla edistetään kaikkien metsäalan organisaatioiden hyväksymää metsien monimuotoisuuden taoimintaohjelmaa (METSO). Sopimuksen mukaan lounaissuomalaiset metsänhoitoyhdistykset voivat välittää maanomistajien toimeksiannosta suojeluun tarjottuja metsiä Lounais-Suomen ympäristökeskukselle.

Metsänhoitoyhdistykset neuvovat metsänomistajia suojelun vaihtoehdoissa ja avustavat metsänomistajia muun muassa hinnoittelussa. Yhdistykset myös arvioivat METSOon soveltuvien kohteiden puusto- ja luontotiedot osana suojeluesitystä.

Monimuotoisuuden turvaaminen on olennainen osa nykypäivän kestävää metsien hoitoa ja käyttöä. METSOn tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen sekä vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys metsissä.

Arvokkaimpia elinympäristöjä ovat lehdot, korvet, runsaslahopuustoiset kangasmetsät sekä metsäluhdat ja tulvametsät. Lounaisena erikoisuutena myös kalkkikallioilla kasvavia metsiä toivotaan METSOon. Kaikki arvokkaat elinympäristöt esitellään METSOn luonnontieteellisissä valintaperusteissa, joiden avulla ohjelmaan sopivat alueet valitaan.

Metsänomistajalle on tarjolla useita keinoja turvata monimuotoisuutta metsässään. Yhtenä vaihtoehtona on tarjota luonnon kannalta arvokasta aluetta ympäristökeskukselle pysyvään suojeluun. Sen voi tehdä joko myymällä alue valtiolle tai perustamalla yksityinen luonnonsuojelualue. Määrällisenä tavoitteena Lounais-Suomessa on vuosien 2008–2016 aikana saada suojeluun noin 10.000 hehtaaria metsää vakiinnuttamaan metsälajien ja -luontotyyppien suotuisan suojelun taso.