1257153778_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

The Retuperän WBK playing on the roof of fire fighting truck of their own, while Havis Amanda statue in Helsinki gets her student cap. Foto: fi.wikipedia.org.

Retuperän Wapaapalokunnasta kunniasopimuspalokunta

UU 2.11.2009 - Sisäasiainministeriön pelastusosasto on nimennyt Retuperän Wapaapalokunnan ministeriön kunniasopimuspalokunnaksi. Sopimus allekirjoitettiin perjantaina. Sopimus on ainutlaatuinen ja Retuperän WBK Suomen ensimmäinen kunniasopimuspalokunta.

Sopimuksen mukaan ”on RWBK näin ollen sitoutunut valistamaan ihmisiä tulen vaaroista ja esimerkillään kertomaan palavien ja muiden vaarallisten aineiden vaikutuksista”. Retuperän WBK on vuonna 1933 perustettu soittokunta, joka kuvailee itseään seuraavasti: Retuperän WBK on maailman paras ja ainoa Uudempaa ranskalaista Torwimusiikkia soittava espoolainen teekkaripalokuntaorkesteri.

Pelastusylijohtaja Pentti Partanen korostaa, että kyse on perimmiltään vakavasta asiasta eli pelastustoimen paloturvallisuusvalistuksesta. -Sopimus on tehty Retuperän henkeen pilke silmäkulmassa, mutta juristien hyvässä ohjauksessa, Partanen toteaa ja jatkaa: -Uskomme, että tällaisellekin valistustyölle on tarvetta.

Partanen muistuttaa myös, miten tärkeitä viralliset sopimuspalokunnat ovat koko pelastustoimelle sekä valmius- että kustannusmielessä. Erityisesti suurten taajamien ulkopuolella pelastustoimen toiminta rakentuu vapaaehtoisten palokuntien ja sivutoimisten palokuntalaisten varaan.

Vapaaehtoiset palokunnat ovat kautta aikojen olleet myös tärkeitä kulttuurivaikuttajia. Palokuntajuhlat ovat monilla paikkakunnilla kesän merkkitapahtumia ja palokunnan juhla ja paraati eivät ole mitään ilman torvisoittoa.