Vastaanottokeskusten 300 pakolaista kuntiin vaikka pakolla

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors on varautunut kuntien reaktioihin.

UU 3.11.2009 – Maahanmuutto- ja Eurooppaministeri Astrid Thors katsoo, että kuntien tulee jossakin vaiheessa ottaa vastaan pakolaisia, vaikka pakon edessä. Hän sanoo Suomen kansainvälisen uskottavuuden olevan vaakalaudalla. Asiasta kertoi ensimmäisenä tänään Turun Sanomat viime yön verkkosivuillaan. Thors puhui asiasta eilen Salossa.

Suomessa on vastaanottokeskuksissa parhaillaan 300 pakolaista. Tie eteenpäin maahan ei aukena, sillä kunnat ovat vastahakoisia ottaamaan heitä vastaan. Ministeri Thors väläyttää vakavan ongelman takia pakkokeinoja.

-Ellemme saa kuntia ottamaan pakolaisia vastaan, emme ole YK-järjestelmässä luotettava kumppani, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors tänään Ylen Uutisille. -Meillä on henkilöitä, jotka ovat suuressa hädässä mutteivät voi saapua Suomeen, koska kunnat eivät ota pakolaisia vastaan tällä hetkellä.

Thors sanoo Ylelle, että ”kiintiöpakolaiset voitaisiin jakaa ympäri Suomea seutukunnittain”. -Olen aivan vakuuttunut, että on normaali kuntareaktio, että tästä ei pidetä. Tämä on keskustelunavaus.

Kunnat ovat suhtautuneen nihkeästi pakolaisiin myös siksi, että vastaanottamisesta maksettava korvaus on tulevasta korotuksesta huolimatta riittämätön. -Jotkut kunnat järjestävät asiat niin, että korvaukset riittävät, toiset eivät, arvostelee Thors tilannetta Ylelle.

Turvapaikan hakijoita arvioidaan olevan tänä vuonna 6000. Varsinais-Suomessa seuraava vastaanottokeskus avataan Paimioon.

TS:n mukaan ministeri Thors lupaili uutta kotouttamislakia eduskunnan käsittelyyn ensi keväänä.

Kaikkien perheenjäsenten kotouttamista pitää edistää. Ei riitä, että tukitoimet koskettavat vain mahdollisesti työelämässä olevaa isää, sanoi Thors. Hän viittasi samalla syrjäytymisvaarassa oleviin kotona lapsia hoitaviin äiteihin. Thorsin mielestä kuntien olisi aika ryhtyä laatimaan toimivia kotoutttamisohjelmia.