1257319656_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämän päivän kansalaiset ovat hyvin informoituja. He odottavat poliittiselta järjestelmältä läpinäkyvyyttä, ja haluavat mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti. Rolf Büchin kirja kertoo kansanänestyksestä demokratian välineenä. Kuva: like.fi

Uudenkaupungin peruskouluverkosta tulossa kansanäänestys

Nimien keruu alkoi tänään ja kiihtyy kohti lauantain toritapahtumaa

UU 4.11.2009 – Uudenkaupungin kaupuginvaltuuston pienten koulujen puolestapuhujat eivät peräänny. Kaupunginhallituksen päätöstä viedä valtuustoon esitys viiden kyläkoulun lakkauttamiseta, aiotaan vastustaa keräämällä tarvittavat nimet kouluja koskevan kansanäänestyksen puolesta. Tavoitteena on 650 nimeä eli 5 prosenttia kuntalaisista, jolloin kansanäänestyksen järjestäminen on otettava kuntalain mukaiseen käsittelyyn kaupungin hallinnossa.

Koulujen puolesta asialla on yli puoluerajojen yltävä poliitikkoryhmä, johon kuuluvat Sanna-Mari Lovén (vas), Johanna Ruoranen (sd), Tarmo Kangas (kok), Mauri Kontu (kesk), Veli-Matti Virtanen (kesk), Rainer Tähtinen (ps) ja Jari Valkonen (ps). Valtuutetut aloittivat nimien keruun kansanäänestyksen järjestämiseksi tänään.

Nimensä voi kirjoittaa adressiin, joita on toimitettu myös lakkautusuhan alla oleviin kouluihin, kertovat aloitteen alullepanijat. Listoja jaetaan myös muun muassa pankkeihin, kirjastoihin ja liikkeisiin. Nimen voi kirjoittaa lisäksi tiedotustilaisuuksissa kouluissa tai vanhempainyhdistyksen tilaisuuksissa.

-Aloitteen nimienkeruulla on kiire, sillä pienten koulujen puolestapuhujat aikovat kerätä tarvittavan määrän aloitteeseen nimiä ensi maanantain kaupunginhallitukseen ja sitä kautta aloite valmistellaan valtuustolle. Kuntalain mukaan ”valtuuston on viipymättä päätettävä toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys”. Lisäksi nettiportaali Kalantiväylän kautta adressi on ladattavissa omalle tietokoneelle ja sen voi tulostaa, kertoo kuntalaisaloitteen kansanäänestyksestä tehnyt ryhmä.

-Yhdenkin nimen vuoksi kannattaa adressi toimittaa paikan päälle kouluihin tai meille, sillä urakka on melkoinen.

Adressi menee kaupunginhallitukseen ja jatkaa sieltä valtuuston 16.11. pidettävään kokoukseen.

Toritapahtuma kyläkoulujen puolesta

Uudenkaupungin kuuden lakkautuslistalla olleen koulun vanhempainyhdistykset järjestävät lauantaina 7.11. kello 10 kouluverkon uudistamisen ajankohtaiseen tilanteeseen liittyvän tapahtuman Uudenkaupungin torilla. Mukaan odotetaan runsaasti vanhempia, koulujen oppilaita ja muuta yleisöä. Ohjelmassa on muun muassa ”vapaa sana”, jolloin kaupunkilaiset saavat ilmaista mielipiteensä kouluverkosta ja koulujen lakkauttamisesta. Paikalle on lupautunut runsaasti tiedotusvälineitä.

Tapahtuman järjestävät Hallun, Haapaniemen, Lahden, Pohjoiskulman, Pyhämaan ja Seikowin koulujen vanhempainyhdistykset.