1257331483_img-d41d8cd98f00b204e9800998ewikimedia commons

Kansanedustajana Mauri Pekkarinen on ollut vuodesta 1979.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen:

Kuntien päätettävä, mitä tuotetaan itse ja mitä hankitaan ulkoa

UU 4.11.2009 - Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen arvioi eilen aluekeskusohjelman kansallisessa hyvinvointifoorumissa Tampereella, että kuntatasolla on vielä varsin uutta yhdistää perinteiset hyvinvointipalvelut ja niiden pohjalta tapahtuva elinkeinotoiminta. Toimialajohtajat, kehittäjät ja kuntien elinkeinotoiminnasta vastaavat on saatava saman pöydän ääreen.

Kaikessa kehittämistavoitteiden asettamisessa työ- ja elinkeinoministeriön lähtökohtana on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on kunnilla kuten tähänkin saakka. Järjestämisvastuussa olevien kuntien oikeus ja velvollisuus on päättää, miltä osin ne tuottavat palvelut itse, miltä osin ostavat niitä yrityksiltä tai järjestöiltä ja missä laajuudessa ottavat käyttöön palvelusetelin, korosti ministeri.

Pekkarisen mielestä kunnat ovat vielä paikoin löysästi sitoutuneita yhteiseen kehittämiseen elinkeinotoiminnasta vastaavien kanssa. -Polku kehittämishankkeiden tavoitteista ja tuloksista tulee ulottua itse toimintaan. Kunnissa pitää muodostaa tahtotila siitä, mitä tuotetaan itse ja mitä hankitaan ulkoa.

Palveluiden kannalta erityisesti kehitettävää on kuntien hankintaosaamisessa. Tampereella tilaaja-tuottaja-malli lienee valtakunnallisestikin tarkasteltuna pisimmälle viety ja siitä on mahdollista saada käyttäjäkokemuksia, kun väline toimii kunnolla, sanoi Pekkarinen. –Koko laajan hoiva-alan tuottavuuskehitystä vauhditetaan merkittävin valtion panostuksin. Yksin Tekes rahoittaa sosiaalipalveluiden innovaatioita kuuden-seitsemän seuraavan vuoden aikana yhteensä 200 miljoonalla eurolla.

Tampereen kaupungin pormestari Timo P. Nieminen totesi, että kunnilla on suurempi tarve kuin koskaan tehostaa palvelutuotantoa. Kaikissa kunnissa etsitään rakenteellisia säästöjä ja uusia toimintatapoja. Hän kertoi myös, että Tampereella on uutena innovaationa aloitettu Kotitori-toiminta. Sen tavoitteena on, että ikäihminen saa yhdestä osoitteesta kaikki tarvitsemansa palvelut, vaikka niiden tuottajia voikin olla useita. Tampere on mukana myös Sitran palvelusetelimallin kehittämishankkeessa.

Sitran ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi muistutti Suomessa terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjoamisessa vallitsevasta pitkästa perinteestä, jossa kunnat järjestävät ja organisoivat palvelut kuntalaisilleen. Tämä toimintatapa on ajan mittaan kääntynyt jonkinlaiseksi itseriittoisuudeksi. Nykyään kuntalaiset haluavat yhä enemmän itse päättää palveluistaan. Tämä edellyttää palvelun järjestämisvastuussa olevalta uusia taitoja.

Tarjottavien palvelujen kustannustehokkuutta ja laatua tulee kyetä vertaamaan ja mittaamaan. Tähän kunnat ovat huonosti valmistautuneita. Tilaamisen ja tuottamisen edellyttämät taidot ja rakenteet tulisi kyetä pystyttämään varsin nopeasti, muistutti Hanhijärvi.

Hyvinvointifoorum on tarkoitettu hyvinvointialan kehittäjille, yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoille, luottamushenkilöille sekä alan tutkimuksen ja koulutuksen parissa työskenteleville.