1257847988_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kutalantien päiväkoti Hämeenlinnassa rakennetaan kvr-urakkana. Uusikaupunkilainen Neapo toimittaa suurmodulit ja Peab Oy urakoi kokonaisuuden. Kuva: neapo.fi.

Uusikaupunki perustaa asumisoikeusyhdistyksen ilman yrityspartneria

UU 10.11.2009 – Kaupunginhallitus päätti eilen aloittaa Uudenkaupungin taipaleen asumisoikeuskuntana ilman yrityspartneria. Kaupunki suunnitteli ensin hanketta, jossa asumisoikeusyhdistyksen olisivat perustaneet kaupunki ja uusikaupunkilainen talojen moduulirakentaja Neapo Oy. Yhdistyksen perustamisen päättää valtuusto.

Neapo Oy olisi toiminut ensimmäisten asumisoikeusasuntojen eli aso-kotien rakentajana Viikaistenkadulle purkutuomion saaneiden niin sanottujen neljän ongelmatalon tonteille. Hallitus päätti myös toteuttaa rakentamisen ”ranskalaisena urakkana” eli urakkana, jolla on ennakkoon sovittu kattohinta.

Rakennuttajana toimii perustettava asumisoikeusyhdistys, jonka omistukseen rakennettavat asunnot jäävät. Viime kädessä yhdistyksen jäseninä ovat lähinnä asuntojen haltijat (asukkaat), jotka päättävät yhdistyksen hallinnoinnista ja omaisuudesta.

Tilaaja päättää

KVR-urakointi on rakentamisen toimintamalli, jossa tilaaja (asumioikeusyhdistys) tilaa kvr-urakoitsijalta avaimet käteen periaatteella haluamansa rakentamisen ratkaisun. Malli sopii tilaajalle, joka ei ole rakentamisen ammattilainen. Urakoitsija voi ottaa vastuun koko hankkeesta suunnittelusta lähtien, jolloin tilaajalla on vain yksi sopimuskumppani. Urakoitsija antaa rakentamiselle tavanomaisen vuoden takuun lisäksi kymmenen vuoden kvr-vastuun. Kvr-urakka merkitsee tilaajalle urakoitsijaa sitovia kustannusarvioita suunnittelusta ja rakentamisesta eli koko projektilla on pitävä kattohinta.

Kvr-urakoista järjestetään normaaliin tapaan tarjouskilpailu. Neapo Oy:n viimeisin voitto suurmoduulitoimittajana on Hämeenlinnaan rakennettava 1300 neliömetrin Kutalantien päiväkoti, jonka kvr-urakkakilpailun yritys voitti yhdessä Peab Oy:n kanssa.