Työ- ja elinkeinoministeriö:

Sähkön kulutuksen kasvu laantuu eikä ilmasto- ja energiastrategian tavoitteita saavuteta

UU 10.11.2009 - Työ- ja energiaministeriö arvioi tänään sähkönkulutuksen kasvun olevan taittumassa. Talouden taantuma, metsäteollisuuden rakennemuutos ja kotitalouksien ja palvelujen sähkönkäytön voimallinen tehostuminen kääntävät sähkönkulutuksen pysyvästi aiempia odotuksia alemmalle tasolle.

Kulutusarviossa päädytään noin 91 terawattitunnin (TWh) sähkönkulutukseen vuonna 2020. Tänä vuonna kulutus on noin 80 TWh. Vielä ilmasto- ja energiastrategiassaan ministeriö uskoi kulutuksen kasvavan ja olevan vuonna 2020 noin 98 TWh. Uuden arvion mukaan sähkön kulutus olisi vuonna 2030 noin 100 TWh.

Arvioitu kehitys voi toteutua, jos metsäteollisuuden tuotannon kehitys toteutuu Metsäntutkimuslaitoksen tuoreimpien arvioiden mukaisesti. Arviossa on oletettu, että metsäteollisuus tuottaa markkinoille runsaasti uusia, toistaiseksi vielä kehitys- tai kokeiluasteella olevia tuotteita ja että maahamme rakennetaan tarkastelujakson loppuun mennessä 2–3 puuta raaka-aineenaan käyttävää biopolttonesteitä tuottavaa laitosta.

Mikäli sähkönkäytön tehostamistoimissa onnistutaan tavoitteiden mukaisesti, sähkön kulutus voisi jäädä esitettyä alemmaksikin. Sähkön kulutus voi sen sijaan olla korkeampi, jos metsäteollisuus toipuu rakennemuutoksesta ja pystyy kehittämään uusia energiaintensiivisiä tuotteita arvioita enemmän.

Sähkön kulutuksen kasvun hidastumisesta huolimatta ministeriö arvioi, että maahan tarvitaan uutta voimalaitoskapasiteettia.

Ministeriö arvioi lisäksi, että Suomi ei näyttäisi saavuttavan ilmasto- ja energiastrategian mukaisilla toimenpiteillä uusiutuvan energian tavoitettaan, joka on 38 prosenttia energian loppukulutuksesta vuonna 2020. Jos tavoitteeseen halutaan, uusiutuville energiamuodoille tarvitaan runsaasti uusia edistämiskeinoja.

Greenpeace: uutta ydinvoimalaa ei tarvita

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkaisemat uudet arviot sähkönkulutuksesta osoittavat entistä selvemmin, että ydinvoiman lisärakentamiselle ei ole tarvetta Suomessa, vaan ydinsähkön lisäys menisi vientiin. Arvio vuoden 2020 sähkönkulutuksesta on alentunut lähes ydinreaktorin verran vuoden takaiseen arvioon verrattuna.

-Ydinvoiman rakentaminen sähkön vientiä varten vastaa ydinjätteen tuontia Suomeen - sähkön käyttäisivät muut, mutta säteilevä jäte ja muut riskit jäisivät Suomeen. Kuitenkin ydinvoimaa havittelevat energia- ja metsäyhtiöt puhuvat avoimesti ydinsähkön viennistä, Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta toteaa.

Greenpeace on tyytyväinen siitä, että ministeriön mukaan uusiutuvaa energiaa ja energiaa säästäviä ratkaisuja täytyy edistää enemmän kuin hallitus on tähän mennessä linjannut.

-Uusiutuvan energian ja energiaa säästävien ratkaisujen käyttöönotto riittävät siihen, että riippuvuus sähkön tuonnista Venäjältä loppuu. Työ- ja elinkeinoministeriön esittämä sähkökapasiteetin vaje vuonna 2020 on luotu keinotekoisesti jättämällä huomiotta mahdollisuuksia ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin. Omavaraisuuteen sähkön tuotannossa päästään nopeimmin ja luotettavimmin energiaa säästävillä ratkaisuilla sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon sekä tuulivoiman lisäämisellä, Myllyvirta linjaa.

Ydinvoiman ympärille muotoiltu energiapolitiikka on Greenpeacen mielestä epäonnistunut.