Tuskabudjetti repii rahat ensi vuodeksi verojen korotuksista, lomautuksista ja lähikoulujen lakkauttamisesta

UU 12.11.2009 – Uusikaupunki haluaa taloutensa olevan ensi vuonna jonkinmoisessa kunnossa. Talousarvion roima ylittyminen kuluvan vuoden osalta on tosiasia. Talouden saneeraus aloitettiin viime kesän alussa höyläämällä, mutta nyt juustohöylä vaihdetaan järeämpään työkaluun.

Kunnallisvero aiotaan korottaa prosenttiyksiköllä 20,25 prosenttiin. Kaupungin työntekijöistä 200-300 lomautetaan 1-3 viikoksi työtehtävästä riippuen. Viisi lähikoulua lakkautetaan elokuun alusta alkaen.

Myös vesiliikelaitosten ja jätehuoltoliikalaitosten taksoja korotetaan niiden palvelujen vähenyttyä sekä taloudellisen taantuman että ”hiilineutraalikunnan” asukkailleen esittäminen energiansäästöohjelmien jo osittain toteuduttua.

Kaupunki onkin käynyt neuvotteluja Munaistenmetsän kaatopaikan myymisestä tai vuokraamisesta. Satamaliikelaitoksen nousuun sensijaan uskotaan, mutta merkittävässä määrin se tapahtuu vasta teollisuuden elvyttyä aikaisempaan volyymiinsa.

Kaupunki aikoo liikelaitoksineen tehdä 8,1 miljoonan euron edestä investointeja. Niistä suurin on 890.000 euroa maksava Betorantien jatkaminen. Liikelaitosten suurimmat investoinnit ovat Kustavin siirtoviemäri (vesiliikelaitos, 900.000 euroa) ja varastohallin rakentaminen satamaan (satamaliikelaitos, 450.000 euroa).

Kaupungin verotulot (tulo-, yhteisö-, ja kiinteistöverot) ovat arvion mukaan 54,8 miljoonaa euroa ja valtionosuudet 27,5 miljoonaa euroa.

Kun kaupungin talousarvion alijäämä tänä vuonna on 1,4 miljoonaa euroa, ensi vuonna alijäämän uskotaan olevan 0,75 miljoonaa euroa, mutta tulos samalla 1,5 miljoonaa euroa miinuksella. Kaupungin talouden tuloksen uskotaan lähtevän nousuun kohti vuonna 2014 saavutettavaa tasapainoa. Kaupunki joutuu lähivuosina saneeraamaan rakenteitaan 1,5-3 miljoonalla eurolla.

Kaupunkikonsernin velat tytäryhtiöineen ovat ensi vuonna noin 3.550 euroa asukasta kohti. Velat kuitenkin ovat kasvussa seuraavan kolmen vuoden aikana. Ensimmäinen lisäys tapahtuu vielä tänä vuonna, jos valtuusto päättää taata vielä perustamattoman kiinteistöyhtiön 1,6 miljoonan rakennuslainan.

Kaupunginhallituksen esitys menee valtuustoon kouluverkon ja verojen osalta ensi maanantaina ja muilta osin joulukuussa.