Suomi varautuu muuntogeenisten tuotantokasvien viljelyyn

UU 12.11.2009 - Hallitus hyväksyi tänään lakiesityksen muuntogeenisestä kasvintuotannosta. Lakiesitys menee eduskunnan käsittelyyn. EU:n jäsenmaissa saa viljellä Euroopan komission hyväksymiä muuntogeenisiä lajikkeita. Niiden turvallisuus, terveydelliset tai ympäristöriskit ratkaistaan EU:n tasolla ennen viljelyluvan myöntämistä.

Suomen hallituksen huhtikuussa tekemän linjauksen mukaan viljelijöillä on oikeus geenimuuntelusta vapaaseen tuotantoon ja kuluttajilla oikeus siitä vapaisiin tuotteisiin.

Tällä hetkellä EU:ssa ei ole sellaisia hyväksyttyjä muuntogeenisiä lajikkeita, joita voisi viljellä Suomessa. Mutta Suomi haluaa nyt varautua muuntogeenisten kasvilajikkeiden tuloon ja pitää itsellään päätösvallan siitä, missä laajuudessa ja mitä EU:n hyväksymiä lajikkeita saa jäsenvaltion alueella viljellä.

Perunaa paperiteollisuudelle

Todennäköisesti ensimmäinen Suomen viljelyolosuhteisiin soveltuva muuntogeeninen lajike olisi paperiteollisuuden tarpeisiin jalostettu peruna, jonka tärkkelyspitoisuutta on paranneltu.

Euroopan komissio on antanut suosituksen muuntogeenisten viljelykasvien sekä tavanomaisen ja luonnonmukaisen maataloustuotannon rinnakkaiselosta. Tämä on myös hallituksen lakiehdotuksen tavoitte: estää muuntogeenisten kasvilajikkeiden leviäminen ja muuntogeenisen perintöaineksen sekoittuminen muihin viljelykasveihin.

Lisäksi lailla luodaan pohja muuntogeenisten lajikkeiden leviämisestä aiheutuneiden taloudellisten vahinkojen korvaamiselle. Vahingon sattuessa muuntogeenisen lajikkeen viljelijä, joka ei ole noudattanut lakia, on pääsääntöisesti velvoitettu korvaamaan muuntogeenisen ja muiden lajikkeiden sekoittumisesta aiheutuneet taloudelliset vahingot.

Lailla säädetään myös muun muassa muuntogeenisten lajikkeiden tuotantoa koskevista vaatimuksista, valvonnasta, valvontarekisteristä, hallinnollisista pakkokeinoista ja rangaistuksista. Laki kattaa muuntogeenisen lajikkeiden viljelyn, käsittelyn ja varastoinnin maatilalla, kuljetukset maatilalla ja maatilojen välillä sekä viljelyalaan viljelyn lopettamisen jälkeen kohdistuvat toimet.