1258203721_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tuulivoimalat, voimalaitokset ja meriteollisuus, hissiteollisuus sekä sellu- ja paperiteollisuus ovat URV:n asiakaslistalla. Kuva: URV.

Uudenkaupungin Rautavalimon logistiikkakeskus harjassa

UU 14.11.2009 – Uudenkaupungin kaupungin ja Uudenkaupungin Rautavalimo Oy:n (URV) yhdessä omistama Kiinteistö Oy Sannonhalli on saanut harjakorkeuteen URV:n logistiikkakeskuksen hallin. Halli on lattiapintaalaltaan noin 3000 neliötä, mutta liki kymmenen metrin korkuisena tilavuudeltaan 29.000 kuutiometriä. Hallin rakentamiskustannukset ovat 2,2 miljoonaa euroa.

Kovassa nousukiidossa useiden yhtiöjärjestelyjen jälkeen olevan URV:n liikevaihto oli viime vuonna 33 miljonaa euroa, mikä merkitsee liikevaihdon kolminkertaistumista viidessä vuodessa. Yhtiö työllisti Uudessakaupungissa viime vuonna noin 100 henkilöä.

Yhteistönä valetaan – logistiikkakeskus tarvitaan

Uudessakaupungissa valetaan suomu- ja pallografiittirautaa. Valimo on erikoistunut yksittäiskappaleisiin sekä lyhytsarjoihin, molemmissa 20-6000 kilon valuihin. Yhtiöllä on oma valimo Virossa, Baltian Rautavalimo Oü, joka tekee 20-500 kilon suomugrafiittivaluja. URV:n toimitusjärjestelmä mahdollistaa suurtuotannon ja maailmanlaajuisen tuotantoverkoston synergian ja edut. URV toimittaa yhteistyövalimoidensa erityyppisiä rauta- ja teräsvaluja koneistettuna. Alihankkijat valmistavat myös suuria 5-50 tonnin valuja. URV on osakas suurvaluja tekevässä Heavycast Karlstad AB:ssa.

Pääasiakkaina ovat muun muassa Metso, Kone, Sulzer Pumps, Grundfos, Wärtsilä, VALTRA, Agco Sisu Power ja ABB.

Kaupunki teki Kiinteistö Oy Sannonhallin kanssa maaliskuussa 1,6 hehtaarin maakaupan noin 62.000 eurolla. Yhtiö otti Pohjola Pankki Oyj:ltä 5,5 miljoonan investointilainan, jolla se ensin osti URV:ltä juuri valmistuneen teollisuushallin ja rakennutti uudelle tontille nyt valmistuneen logistiikkakeskuksen.

Uudenkaupungin kaupunki sijoitti omana osuutenaan viime vuonna perustettuun kiinteistöyhtiöön 246.000 euroa, jolla se omistaa yhtiöstä 82 prosenttia. Valimoyhtiö omistaa kiinteistöyhtiöstä 18 prosenttia. Kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja on Sampo Juntti Turun Lakiteto Oy:stä ja hallituksen puheenjohtaja kaupunginjohtaja Kari Koski.

Rautakourat tekevät – bisnesmiehet hallinnoivat

Uudenkaupungin Rautavalimo taas siirtyi toissa vuonna suoriin pääomasijoituksiin ja kotimaisiin pkt-yritysjärjestelyihin erikoistuneen Primaca Group Oy:n omistukseen ja hallinnointiin. URV:n toimitusjohtaja on Pekka Kemppainen. URV:n hallituksessa istuvat Primacan silloiset omistajat Arno Pelkonen ja Atte Kekkonen, Kemppainen ja Ahlström Capitalin eläkkeelle siirtynyt toimitusjohtaja Jan Inborr.

Primaca Group teki lokakuun alussa yritysjärjestelyn ja muutti nimensä Taito Capital Partners Oy:ksi, jonka hallinnointisalkkuun kuuluvat URV ja sen osakas Heavycast AB sekä Högfors Group. Ryppäästä syntyi Primaca Partners Oy, joka jatkaa sinivalkoisten sijoittajien ja bisnesmiesten Curt Lindblomin, Veli-Matti Mynttisen ja Jussi Länsiön omistuksessa. Tämän yhtiön hallinnoimaan salkkuun kuuluu Uudestakaupungista kansainvälinen kuljetusliike Nybrok Oy.