1258204161_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lähikoulujen lakkauttaminen liipasimella maanantaina Uudenkaupungin valtuustossa

UU 14.11.2009 – Uudenkaupungin peruskouluverkon supistaminen ensi elokuun alusta ottaa koville sekä puolue-, koulu- että kyläpoliittisesti. Maanantain kaupunginvaltuustossa on esillä päätösesitys viiden lähikoulun lakkauttamisesta. Rintamalinjoja kokoavat niin säilyttämisen kuin lakkauttamisen kannalla olevat valtuutetut. Valtuustosaliin onkin odotettavissa runsaasti yleisöä.

Peruskoulujen lakkauttamisesta käyty keskustelu muuttui viime metreillä keskusteluksi arvoista ja yhteisöllisyydestä, jotka nousivat esille kaupunginhallituksen nuorimpien jäsenten Johanna Ruorasen (sd) ja Rainer Tähtisen (ps) toimesta.

Yli puoluepoliittisten rajojen ulottuva valtuutetturyhmä teki aloitteen neuvoa antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Kannattajiksi vetoomukseen löytyi noin 2000 kuntalaista, mutta vetoomus makaa kaupunginhallituksen tarkistettavana. Kuntalain mukaan kaupunginvaltuuston on viipymättä päätettävä järjestetäänkö äänestys. Vetoomuksessa toivotaan myös laaja-alaista kouluverkkoselvitystä.

Uudenkaupungin kouluverkkoselvitys syntyi väestöennusteista ja nykyisestä tilanteesta konsulttityönä, mutta mutta vaikka konsultti oli mukana ohjausryhmässä sen työn ajan, päätökset lähikoulujen lakkauttamisesta ovat yksiselitteisesti ohjausryhmän ja kaupunginhallituksen tekemiä.

Hyvät vuodet etäännyttivät päättäjät tavallisen kansan äänestä. Esimerkiksi kouluverkkoa suunnittelevassa ohjausryhmässä ei ollut ainuttakaan jäsentä, jolla olisi alakoululaisia lapsia ja tätä kautta konkreettista tietoa kouluarjesta. Kansanäänestyksellä haetaan nyt neuvoa-antavasti päättäjille suuntaviivoja juuri tästä näkökulmasta, muistuttaa kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Rainer Tähtinen Turun Sanomissa tänään.

Demokratia on kallista ja hankalaa!

Kaupungin kouluverkkoselvityksen ohjausryhmän ja kaupunginhallituksen äänestyksen tuloksena syntyneiden päätösten tueksi asettuu nyt kuntaliitto. Kunnallinen äänestys on sen mielestä kalliiksi kunnille. Turun Sanomat kertoo tänään, että kuntaliiton kehitysjohtaja Kaija Majoinen korvaisi kansanäänestykset gallupeilla, mielipidemittauksilla. Ne tuottaisivat enemmän ja monipuolisempaa tietoa kuin yksinkertaiset kansanäänestykset.

Demokratian hinta Turun toriparkin tapauksessa (äänestystä ei järjestetty) oli noin 400.000 euroa, mutta Uudessakaupungissa selvittäisiin ”kouluvaaleista” noin 30.000 eurolla.

Majoisen kanssa samoilla linjoilla on varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen: kansanäänestys on ”rahaa vievä ja hankala tapa toteuttaa demokratiaa, ... sitä pitää käyttää harvoin ja harkitusti”.

Uudessakaupungin lisäksi kansanäänestystä koulujen lakkauttamisesta puuhataan Kemiönsaarella. Uudessakaupungissa järjestettiin kouluverkosta kymmenkunta kuulemistilaisuutta. Paikallislehti Uudenkaupungin Sanomat täyttyi kylien kouluväen äänillä. Kaupungin blogimaailmassa ripustettiin hirttoköysi valmiiksi yhden jos toisenkin virkamiehen kaulaan.

Suomi järjesti neuvoa antavan kansanäänestyksen kieltolain lakkauttamisesta ja Euroopan Unioniin liittymisestä. Kuntatason äänestyksiä on ollut noin 50, muun muassa kuntaliitoksista ja tiejärjestelyistä.