1258288189_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Rattijuoppo ajoi keskellä tietä ja törmäsi vastaantulevaan. Mies puhalsi 2,25 promillen lukemat alkometriin (Poliisin tiedote). Varsinais-Suomen poliisi on huolestunut suomalaisten humalahakuisesta alkoholin nauttimisesta silloinkin kun tarkoitus on olla 'eurooppalainen' eli käyttää alkoholia maltillisesti.

Umpihumalassa päin valopylvästä, kymmenen auton sivupellit ruttuun, kotiväkivaltaa teräasein

UU 15.11.2009 – Varsinais-Suomen poliisin mukaan suomalaisten juomatavat ovat huolestuttavia. Poliisi kertoi eilen tiedotteessaan kuningas alkoholin alamaisten edesottamuksista.

Suomalaiset haluavat olla 'eurooppalaisia' alkoholin maltillisina kuluttajina, mutta muutoksessa juomatavat ovat yhä useammin viikonloppuryyppämistä.

Poliisi tarkoittaa suomalaisten juomatapojen eurooppalaistamisella humalahakuisen juomisen vähentämistä. Alkoholin kulutuksen kasvu lieveilmiöineen kertoo poliisin mukaan enemmänkin siitä, että osa suomalaisista, varsinaissuomalaiset mukaanlukien, on omaksunut molemmat tavat. Seurauksena on humalahakuisen alkoholin nauttiminen silloinkin tarkoitus on käyttää alkoholia maltillisesti.

Virkavalta kohtaa ilmiön päivittäin erilaisena häiriökäyttäytymisenä ja rikoksina. Poliisi kertoo perjantai-illan ja seuraavan yön aikaisten tapahtumien kertovan omaa karua kieltään alkoholin väärinkäytöstä aiheutuvista tapahtumista.

Turussa tapahtui useita pahoinpitelyjä, joista kahdessa on nimikkeenä törkeä pahoinpitely, koska toiseen tekoon liittyi potkimista ja toisessa tapauksessa käytettiin teräasetta. Myös kotiväkivaltaa edeltää hyvin usein voimakas alkoholin nauttiminen.

Toinen ongelma on rattijuopumus, joka on yleistynyt hallitsemattoman alkoholin käytön seurannaisvaikutuksena. Poliisilaitoksen alueella jää päivittäin kiinni useita rattijuoppoja. Poliisi haluaa mainita joitakin tapauksia.

-Salon Länsirannalla salolainen mies peruutti eilen aamuyöllä pysäköintiruudusta suoraan poliisiauton eteen. Törmäystä ei tapahtunut, mutta ajovirheen toteamisen jälkeen tehdyssä tarkastuksessa alkometri näytti kuljettajan humalatilan olevan 2,93 promillea.

-Laitilassa paikkakuntalainen nainen ajoi perjantaina iltapäivällä pian liikkeelle lähdön jälkeen valaisinpylvääseen. Auto vaurioitui tuntuvasti ja tapahtumapaikalla tehdyn puhalluskokeen tulos oli 2,61 promillea.

-Turkulainen mies jäi perjantai-illalla kiinni poliisin Uudenmaantiellä Turussa pitämässä ratsiassa puhaltaen törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävän tuloksen

Kolmas alkoholin liikakäytöstä aiheutuva haitta ovat erilaiset vahingonteot. Tällä saralla kunnostautui negatiivisessa mielessä 20-vuotias paikkakuntalainen mies, joka potki aamuyöllä Turussa Puutorilla kaikkiaan kymmenen auton sivupeilin rikki. Motiiviksi riitti tällä kertaa yleinen harmitus.