Heikki Wala ja Seppo Lamberg mukaan Pyhämaan Tontonmäen vuokratalot rakennuttavan kiinteistöyhtiön hallitukseen

Kaupunginvaltuusto myönsi äänestyksen jälkeen takauksen kiinteistöyhtiön ottamalle 1,6 miljoonan euron rakennuslainalle.

UU 17.11.2009 - Eilen iltapäivällä kokoontunut Uudenkaupungin kaupunginhallitus rustasi kuntoon Pyhämaan Tontonmäen seitsemän vuokratalon rakennuttajaksi perustettavan yhtiön (Kiinteistö Oy Pyhämaan Pientalot) hallituksen. Asialla oli kiire, sillä yhtiön oli määrä saada kaupungin takaus aikomalleen rakennuslainalle samana iltana kokoontuneelta valtuustolta.

Kiinteistöyhtiön hallitus on jo ehtinyt pitää kaksi kokousta, mutta kaupunginhallitus halusi täydentää hallitusta omilla ehdokkaillaan. Valituksi tulivat hallituksen puheenjohtaja Heikki Wala (kok) ja Seppo Lamberg (sd).

Lokakuun lopussa yhtiö oli päättänyt ”vajaalla hallituksellaan” ottaa 1,6 miljoonan euron rakennuslainan ja hakea sille valtuuston takausta. Takaus myönnettiin äänin 32 – 10 (yksi tyhjä).

Kiinteistöyhtiön jo kasassa olleeseen ja kokouksia pitäneeseen hallitukseen kuuluivat puheenjohtajana kaupunginjohtaja Kari Koski, kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén, yhtiön toimitusjohtaja Sampo Juntti Turun Lakitieto Oy:stä ja projektipäällikkö Heikki Vuorenpää Finndomo Rakennus Oy:stä.

Elämää suuremman sotkun ja viivytyksen aiheuttanut poliittinen kalabaliikki johtui Heikki Walan mukaan kaupungin osalta yhtiöön apporttina menneen maaomaisuuden arvioinnista. Sen tekivät Vakka-Suomen Osuuspankin kiinteitöasiantuntijat. Tontin arvo, aikaisemmin arvioitu 105.000 euroa, on linjassa kaupungin tilintarkastajien arvioon.

Valtuuston lopulta hyväksymää takausta edeltäneessä keskustelussa Pertti Haverinen (skp) halusi lisää tietoja yhtiöstä muun muassa osakepääomasta sekä siitä miten yhtiö aikoo selvitä lainoistaan. -Olemme kuitenkin vastuussa tästä velanotosta.

Puhujakorokkeelle asti noussut Juha Aaltonen (sd) tivasi useaan kertaan puhumisen mahdollisuuttaan valtuuston puheenjohtajalta Jouko Antolalta (sd). Antola halusi rajoittaa puhumisen vain takaukseen, ei sen rakennushankkeen taustoihin laajemmin. Aaltonen ehdotti takauksen hylkäämistä Java Valkosen (ps) ja useiden muiden valtuutettujen kannattamana.

Uutena tietona tuli esiin se, että kunkin seitsemän vuokratalon pinta-ala on 106 neliömetriä ja vuokra 10 euroa neliömetriltä. Talojen kooksi ilmoitettiiin aikaisemmin kesällä 82-114 neliömetriä.

Takauksen myöntämistä vastustanut Harto Forss (vas) kiinnitti huomion siihen, että tuotteen eli talojen markkinointia ei ole tehty, ”emmekä tällä hetkellä tiedä mitään siitä, onko taloille olemassa ostajia tai vuokralaisia”. Rainer Tähtinen (ps) kummeksui kiinteistöyhtiön ja hallituksen perustamiseen liittyneitä aikatauluja ja tapahtuneita hallinnon koukerointeja monilta muiltakin osin.

Kiinteistöyhtiön omistavat kaupunki pääosakkaana ja talot rakentava Finndomo Rakennus Oy vähemmistöosakkaana.