Uusikaupunki aloitti taloutensa saneerauksen nostamalla ensi vuoden tuloverorosentin 20.25:een

UU 17.11.2009 – Uudenkaupungin valtuusto nosti ensi vuoden tuloveroprosenttia kaupunginhallituksen esittämän prosenttiyksikön verran eli 20,25:een. Myös kiinteistöveroa korotettiin hallituksen esityksen mukaisesti.

Kaupungin verotulojen arvioidaan nousevan korotuksen seurauksena ensi vuonna tämänvuotisesta vajaalla miljoonalla eurolla. Nousu on noin kolmannes siitä, mitä kiinteistöveron korotuksella saadaan aikaan, mutta samalla vain kolmannes ensi vuoden talousarvion ennakoidusta alijäämästä, 2-3 miljoonasta eurosta. Kaupungin taloutta painaa myös tänä vuonna syntyvä miljoonaluokan alijäämä.

Tuloveron korotuksestä äänestettiin kaksi kertaa, kun Juha Nevavuori (kesk) esitti ensin Mauri Konnun (kesk) kannattamana nykyiseen veroprosenttiin 0,5 prosenttiyksikön korotusta. -Jos jotakin vajausta jää, hoidettakoon se lainavaroilla, sanoi Nevavuori. Puheenvuorojen edetessä talousjohtaja Anne Takala ilmoitti kuitenkin, ettei käyttötaloutta voida lähteä korjaamaan lainarahalla. Nevavuori oli ehdottanut miljoonan euron lainaa 'kuormasta syömiseen'.

Pertti Haverinen (skp) muistutti korotuksen koskevan tasaverona eritoten pienituloisia ja heikoimmassa asemassa olevia. Hän halusi valtion vastaantuloa kuntien ahdinkoon ja muistutti nykyisen tilanteen olevan seurausta ”demarien tekemisistä”. -Kannamme nyt näitä hedelmiä, muun muassa omaisuusveron poistamisen seurauksena. Kuntien veroratkaisut eivät meitä pelasta, sanoi Haverinen, joka vaati samaan hengenvetoon pääomaverotuksen mahdollisuutta kunnille.

-Olemme pahassa pulassa. Veronmaksajien määrä on nopeasti laskenut, samoin monien tulot ovat vähentyneet. Menot sen sijaan jatkavat nousuaan. Tarvitsemme rakennemuutoksen. Palvelut pitää tuottaa halvemmalla. Menoja ei saa karsia eikä veroja nostaa. Tämä on aika mahdoton yhtälö. Vasemmistoliitto kantaa vastuuta ja huolta palvelujen toimivuudesta, sanoi tuloveron korotusta kannattanut Harto Forss (vas).

 

Haverinen ehdotti kaikkien verojen pitämistä ennallaan ja sai kannatusta laman väistymiseen uskovalta Java Valkoselta (ps). Keskustan Nevavuoren esitys sai puolestaan kannatusta myös Rainer Tähtiseltä (ps). Hän totesi, että kaupungin taloutta on avattu vasta osittain. -Yleishallinnon ja elinkeinotoimen osalta selvitykset ovat tekemättä.

-Prosenttiyksikön korotuksen jälkeen tulovero on seutukunnan korkeimpia, toivottavasti samanlainen korotus ei ole edessä ensi ja seuraavana vuonna, toivoi Kari Vainio (kok). Hän edellyttikin korotuksen jälkeistä jälkihoitoa. -Palvelujen tuottamiseen tarvitaan rakennemuutoksia. Organisaatiota ja hallintoa on kevennettävä sekä välillistä työtä karsittava, esitti Vainio.

Kaupunginhallituksen esittämä veropaketti hyväksyttiin äänin 25-18, lähinnä vasemmiston voimin. Sitä ennnen Nevavuoren ja Haverisen ehdotusten kesken äänet olivat menneet 21-4 tyhjää äänestäneiden 18 valtuutetun toimesta, heistä pääosa oli demareita.