1258448753_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Viiden minuutin neuvottelutauko ja viiden lähikoulun lakkauttaminen siirtyi seuraavaan kokoukseen äänin 25-18.

Peruskouluverkon supistamisesta haluttiin vaihtoehtoja ja lisää selvityksiä

Uudenkaupungin valtuusto siirsi päätöstä lähikoulujen lakkauttamisesta kuukaudella

Neuvoa antavaa kansanäänestystä vaatineen kuntalaisaloitteen kohtalo käsitellään ennen päätöstä peruskouluverkon uudistuksesta. Aloitteen nimilistaan kertyi lähes 2000 allekirjoittajaa.

UU 17.11.2009 – Uudenkaupungin aikomus lakkauttaa viisi lähikoulua siiirtyi valtuuston enemmistön äänillä kuukaudella joulukuun budjettivaltuustoon. Siihen mennessä selvitetään myös neuvoa antavan kansanäänestyksen tai mielipidekyselyn mahdollisuus. Ratkaisu oli selvä arvovaltatappio sekä kouluverkkoselvityksen ohjausryhmälle, kaupunginhallituksen enemmistölle että päätösesityksen valmistelleille virkamiehille.

Kouluverkon supistus on osa kapungin talouden saneerausta. Säästöiksi on selvitysvaiheessa arvioitu noin 580.000 euroa.

Päätöstä koulujen lakkauttamisesta ei syntyne kuitenkaan seuraavassakaan kokouksessa, vaan asia siirtynee ensi kevääseen.

Asian palauttamista hallitukselle esittäneen Esko Tähtisen (sd) mukaan ”nyt noudatetulla aikataululla riittävien selvitysten saaminen ei ole toteutunut”. -Tarvitsemme selvän tavoitteen siitä, mihin pyritään ja mitä ovat muutoksen kaikkinaiset vaikutukset ja hyödyt. Uudistuksen tulee lisäksi perustua arvovalintoihin. Nyt meillä ei ole näkemystä siitä, mitä haluamme perusopetukselta kymmenen vuoden kuluttua, sanoi Tähtinen.

Tähtinen toivoi kouluverkkoselvityksen muuttumista aidoksi koulu-uudistukseksi, jossa otetaan huomoon myös opetuksen laadun parantaminen. -Vaihtoehtoisia malleja kustannusarvioineen ei ole ollut tarpeeksi. Kylien kehitys on unohtunut, sanoi peruskouluverkkoa suunnittelun uusille lähtökohdille esittänyt Esko Tähtinen. Hän sai tukea muun muassa lakkautuslistalla olleen keskustakoulun puolesta työtä tehneeltä Johanna Ruoraselta (sd).

Demarien rivit kuitenkin hajosivat kun Pirkkoliisa Heino katsoi selvitysten riittävän. -Lisää selvityksiä ei tehdä hetkessä. Lisäksi esillä on opettajien lomautus, opetusryhmien koot, pikkukoulujen investoinnit ja talousarviokin on menossa uusiksi. Valtuutettujen täytyy pystyä tekemään päätös nyt, esitti Heino. -Demariryhmän enemmistö ei kannata siirtämistä, totesi Arto Kallinen.

Juha Nevavuori (kesk) ilmoitti keskustaryhmän kannattavan siirtämistä. -Tosin eri systä. Hallituksen on samalla päätettävä, mitä kansalaisadressille tehdään. Kahdentuhannen nimen listaa ei tule ohittaa olankohautuksella, esitti Nevavuori. Pertti Haverinen tekikin yksimielisesti hyväksytyn ponsiehdotuksen, jossa edellytettiin kaupunginhallituksen kantaa kansanäänestyksestä joulukuun valtuustoon.

Puoluerivit rikkoneessa äänestyksessä siirtoesitys sai 25 ja hallituksen päätösesitys 18 ääntä. Kaupungin ylin virkamiespoliittinen ja poliittinen johto, sekä valtuuston puheenjohtaja Jouko Antola (sd) että hallituksen puheenjohtaja Heikki Wala (kok), äänestivät viiden lähikoulun lakkauttamista.

Asian käsittelyn yhteydessä ei yksilöity sitä, kuka tai mikä taho tekee mittavan määrän lisäselvityksiä, joita siirtoesityksessä ehdotettiin.