Uudenkaupungin elinkeinotoimi ja kaupunginjohtaja joutuvat tekemään selonteon budjettiylityksistä ja rahankäytöstä

UU 17.11.2009 – Tieto Uudenkaupungin talouden toteutumisesta vuoden kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana aiheutti sekin äänestyksen. Muutoksia talousarvioon hyväksyttiin 2,8 miljoonan euron edestä. Valtaosa menee sosiaali- ja terveyskeskuksen kuluihin, muun muassa erikoissairaanhoitoon ja toimeentulotukeen. Tarkat euromäärät selviävät vasta tilinpäätöksen jälkeen.

Sen sijaan hallinto- ja kehittämiskeskukselle jää selvitettävää satoja tuhansia euroja, eniten elinkeino-osastolle, joka esitti tässä vaiheessa lisätarpeekseen 340.000 euroa. Sekään ei riitä, sillä vaikka yritysten toimitilat -yksikkö ilmoitti eilen rahojensa riittävän, teknisessä lautakunnassa oli jo vetämässä 140.000 euron pyyntö lisämäärärahasta.

Sanna Loven (vas) ehdotti ylitysten hyväksymistä siten, että elinkeinotoimen tulee selvittää rahankäyttönsä perin pohjin. Lovenia kannatti Harto Forss (vas), joka kaupunginhallituksen jäsenenä on ollut osittain tyytymätön tähän asti tehtyihin selvityksiin. Lovenin ehdotus hävisi äänin 20-23, kun demarit pelastivat kaupunginhallituksen esityksen läpimenon. Elinkeinotoimen ja hallinto- ja kehittämiskeskuksen ei olisi tarvinnut selvittää vielä pimentoon jäänyttä rahankäytöä.

Hallituksen puheenjohtaja Heikki Wala (kok) lupasi selvitykset hallituksen kokoukseen marraskuun lopussa. -Asia myös käsitellään, ilmoitti Wala.

Demarien Juha Aaltonen marssi kateederille ja luetteli puheenvuorossaan joukon epäselvyyksiä ”sen tunnetun toisen nimeltä mainitsemattoman elinkeino-osaston rahoista päättävän” osalta. Yhteysjohtaja Kristiina Salon aikaisemmin kaupunginhallituksessa antamaan selvitykseen Aaltosella ei ollut huomautettavaa.

-Kaupunginhallitus on pyytänyt viikkokausia selvityksiä, eikä niitä ole tullut, aloitti Aaltonen. Hän piti muun muassa ralliautoiluyrityksen, risteilylaivan ja moottorikerhon tukemista kunnan palveluihin kuulumattomina ja sopimattomina. -Kaikki raha-asiat eivät taida olla kunnossa. Ja ylityksiä tehnyt ei ole tietääkseni yhteysjohtaja.

Harto Forss (vas) paheksui sitä, että monista jo esille tuoduista selvityksistä on kokonaan puuttunut tieto niiden tekijöistä. -Kyllä paperista täytyy ilmetä sen tekijä, se on yleinen tapa ja käytäntö.

Johanna Ruoranen (sd) sanoi ymmärtävänsä valtuutettujen tiedonjanon. -Hallitukselle on (tieto) luvattu marraskuun lopussa. Se tulee sen jälkeen tiedoksi myös valtuustolle, uskoi Ruoranen ja kannatti asian kuittaamista hallituksen esittämällä tavalla.

Perussuomalaisten Rainer Tähtinen sanoi vähitellen uskovansa, että tieto rahankäytöstä alkaa tulla hallitukseen. -Kunnan talouden on kestettävä paivänvalo.