Aluehallinnon suuruudistus

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI) aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa

UU 21.11.2009 - Itsenäisyyden ajan suurin aluehallinnon uudistus kokoaa valtion aluehallinnon tehtävät kahdelle uudelle monialaiselle viranomaiselle: aluehallintovirastoille (AVI) ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille (ELY). Aluehallintovirastoja tulee 6 ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia 15. Uudet viranomaiset vastaavat vuoden vaihteen jälkeen niistä tehtävistä, jotka nyt kuuluvat lääninhallituksille.

Tasavallan presidentti vahvisti eilen valtion aluehallinnon uudistusta koskevan lainsäädännön. Samalla valtioneuvosto antoi uusia aluehallintovirastoja sekä elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksia koskevat asetukset.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristöhallinto

Nykyisten ympäristölupavirastojen tehtävät siirtyvät neljän aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueelle ja nykyisten alueellisten ympäristökeskusten tehtävät ympäristölupa-asioita lukuun ottamatta 13 elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelle.

Vastuualueiden toiminnallinen ohjaus säilyy ympäristöministeriöllä. Aluehallintovirastojen yleishallinnollisesta ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriö ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten työ- ja elinkeinoministeriö.

Nykyiset Varsinais-Suomen TE -keskus, Turun tiepiiri ja Lounais-Suomen ympäristökeskus muodostavat ELY -keskuksen kolmen vastuualueen ytimen.

Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri -vastuualue koostuu TE-keskuksen ja lääninhallituksen sivistysosaston tehtävistä.

Liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue koostuu tiepiirin, lääninhallituksen liikenneosaston ja Merenkulkulaitoksen yhteysalusliikenneyksikön tehtävistä.

Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueella ovat nykyiset ympäristökeskuksen tehtävät, pois lukien ympäristöluvat, jotka siirtyvät Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa työskentelee 400 henkilöä.

Vastuualueiden synergiaa on etsitty ja rakennettu aktiivisesti useita kuukausia ELY -keskuksen yhteisten palvelujen yksikköihin sijoittuu noin 60 henkilöä.

Ensimmäisten ohjelmien joukossa on ryhdytty kehittämään asiakkuuksien, maatalouden ja kalankasvatuksen ympäristönsuojelun, paikkatiedon, maanhankinnan ja kenttätöiden yhteisiä prosesseja.

Uudistuksen aikataulu on ollut tiukka. Varsinais-Suomen ELY -keskus aloittaa toimintansa nykyisissä toimipaikoissaan lääninhallituksesta ja Merenkulkulaitokselta siirtyviä toimintoja lukuun ottamatta. Tavoitteena on yhteiset toimitilat viimeistään vuoden 2013 alussa.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen johtajien virat täytetään määräajaksi, nyt 5-vuotiskaudeksi 2010–2014. Virat tulevat hakuun välittömästi. Vastuualueiden johtajat nimitetään joulukuun puolivälissä. Heidän keskuudestaan valtioneuvosto nimittää yhden toimimaan oman toimensa ohella koko ELYn johtajana.

Aluehallintovirastot

Aluehallintovirastot edistävät alueellista yhdenvertaisuutta hoitamalla lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueilla. Aluehallintovirastojen tehtäviä ovat muun muassa sosiaali- ja terveydenhuolto, ympäristöterveydenhuolto sekä ympäristönsuojelu- ja vesilainsäädännön alaan kuuluvat lupa- ja muut hakemusasiat, koulutus- ja muu sivistystoimi sekä kuluttaja- ja kilpailuhallinto, oikeusturvan edistäminen ja toteuttaminen sekä peruspalvelujen alueellisen saatavuuden arviointi, työsuojelun valvonta ja kehittäminen, maistraattien ohjaus, valvonta ja kehittäminen, pelastustoimi ja poliisitoimen alueellinen viranomaisyhteistyö.

Aluehallintovirastojen viisi vastuualuetta ovat peruspalvelut, oikeusturva ja luvat; työsuojelu; ympäristöluvat; pelastustoimi ja varautuminen sekä poliisi.

Aluehallintovirastona on Lounais-Suomen aluehallintovirasto, jota hallinnoi valtiovarainministeriö ja ohjaa lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, opetusministeriö, oikeusministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, sisäasiainministeriö sekä ympäristöministeriö.