1258998698_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uusia yrityksiä uusyritysverkoston kautta viime vuoden tahtiin

Lähes kolmannes Uudenkaupungin uusyrityskeskuksen tämän vuoden uusista asiakkaista on työttömiä työnhakijoita. Tammi-syyskuussa perustettiin 50 yritystä.

UU 23.11.2009 - Tammi-syyskuussa perustettiin maan uusyrityskeskuksissa yhteensä 5.693 uutta yritystä. Viime vuoteen verrattuna vähennys on 2,6 prosenttia. Uusyritysverkoston markkinaosuus on kasvanut, sillä uusien yritysten perustaminen on vähentynyt kuluvana vuonna yli kymmeneksellä, toteaa Suomen Uusyrityskeskusverkoston toimitusjohtaja Pia Backman.

Asiakaskäyntejä oli uusyrityskeskuksissa ja asiantuntijoiden luona tammi-syyskuussa yli 36.000. Asiakaskäynnit kasvoivat yli 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Starttirahaa koskevia lausuntoja annettiin saman verrran kuin viime vuonna, runsaat 5.300 kappaletta. -Asiakaskäyntien lisääntyminen kertoo pinnan alla kytevästä yrityspotentiaalista, sanoo Backman.

Verkoston neuvonnan ja opastuksen avulla Suomeen perustetaan kuluvana vuonna noin 8.000 uutta yritystä. Neljän vuoden aikana määrä on lähes kaksinkertaistunut. Uusyritysverkosto on vakiinnuttanut asemansa yrittäjiksi aikovien ja aloittavien yritysten sparraajana, kertoo hallituksen
puheenjohtaja Pekka Tsupari.

-Vakka-Suomen seutukunnan uusyritysneuvonnan kehitys on ollut samansuuntaista valtakunnallisen kehityksen kanssa, kertoo yrityskehittäjä Esa Kerkola Vakka-Suomen Kehityskeskus Oy:stä Uudestakaupungista. -Asiakasmäärä on pysynyt tarkasteluajanjaksojen kesken lukumääräisesti samana, mutta yrityksiä on perustettu 7 prosenttia vähemmän.

Tammi-syyskuussa perustettiin 50 yritystä (viime vuonna 54). Starttilausuntoja annettiin tammi-syyskuussa 39.

Kerkola toteaa, että asioita mietitään nyt tarkemmin. Lisäksi työttömien osuus asiakaskunnassa on vuoden takaiseen verrattuna kaksinkertaistunut. -Nyt lähes kolmannes asiakkaista on työttömiä työnhakijoita, laskee Kerkola.

Uusyrityskeskusten neuvonnan kautta syntyneet yritykset ovat keskimääräistä
selvästi elinvoimaisempia, sillä kahden vuoden kuluttua perustamisesta 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua 80 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa. Vain alle 4 prosenttia aloittaneista yrittäjistä lopettaa toimintansa konkurssin vuoksi viiden ensimmäisen vuoden kuluessa.

Suomessa on 30 uusyrityskeskusta, yksi niistä Uudessakaupungissa. Yrityskeskuksilla on yli 80 palvelupistettä, joista Uudenkaupungin uusyrityskeskuksen toimipiste on Laitilassa.