1259064579_img-d41d8cd98f00b204e9800998epetsie.fi

Tämäkin zorse, hevosen ja seepran risteytys, saa tunnistusasiakirjan.

Hummille henkkarit - hevoseläinten tunnistamisesta uusi asetus

UU 24.11.2009 - Hevoseläinten tunnistaminen on ollut pakollista koko EU:n alueella heinäkuun alusta. Euroopan komission asetuksen mukaan kaikki hevoseläinten sukuun kuuluvat eläimet, kuten hevoset, ponit, aasit, seeprat sekä niiden risteytykset on tunnistettava. Maa- ja metsätalousministeriön kansallinen asetus astuu voimaan ensi viikon maanantaina.

Tunnistaminen koskee sekä EU:n alueella syntyneitä että EU:n alueelle tuotuja hevoseläimiä riippumatta niiden käyttötarkoituksesta. Tunnistamisen yhteydessä eläimelle annetaan elinikäinen tunnistusasiakirja. Kukin eläin tunnistetaan vain kerran. Tunnistusasiakirjan tulee aina olla hevoseläimen mukana myös eläintä kuljetettaessa.

Ennen heinäkuuta syntyneille hevoseläimille, joilla ei ole tunnistusasiakirjaksi katsottavaa asiakirjaa, on haettava tunnistusasiakirja vuoden loppuun mennessä. Heinäkuun alun jälkeen syntyneille eläimille on tunnistusasiakirjaa haettava viimeistään syntymävuoden loppuun mennessä, tai kuuden kuukauden kuluessa syntymästä sen mukaan, kumpi ajankohta on myöhäisempi. Eläintenpitäjällä on vastuu siitä, että eläin tulee tunnistetuksi.

Suomessa heinäkuusssa tai sen jälkeen syntyneet hevoseläimet merkitään mikrosirulla tunnistamisen yhteydessä. Aikaisemmin syntyneitä eläimiä ei tarvitse merkitä mikrosirulla. Suomen Hippos ry on tunnistusasiakirjoja myöntävä toimielin sekä rekisteröidyille että muille kuin rekisteröidyille hevoseläimille.