1259162429_img-d41d8cd98f00b204e9800998e Six Days in Fallujah (Irak).

Sotaa ilman sääntöjä

Sotarikollisia lastenhuoneessa – lapsisotapoliisit jakavat kuolemantuomioita

UU 25.11.2009 – Sveitsiläiset ihmisoikeusjärjestöt Trial (Track Impunity Always) ja Pro Juventute ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että kansainväliset ihmioikeuslait eivät useinkaan toteudu tietokonepeleissä, joissa on sotakohtauksia tai käydään sotaa. Mielivaltaisen siviilien kotien tuhoamisen, kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen suhde reaalisiin sotatilanteisiin jää usein vähälle huomiolle. Ihmisoikeudet sotatilanteissa kertova Geneven sopimus on pelkkää paperia lasten ja nuorten tietokone- ja videoviihdepeleissä.

Sveitsiläisen kansainväliseen rikosoikeuteen erikoistuneet järjestöt, Pro Juventute ja Trial, ovat tutkineet tietokone- ja videopelejä sen suhteen kunnioitetaanko niissä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Tulos oli masentava ja järjestö toivookin pelien tuottajia huomioimaan olemassaolevat sopimukset ja ottamaan ihmisoikeudet ja niitä koskevat lait mukaan peleihin.

Järjestöjen mukaan pelaajat tulevat runsaan välivallan seurauksena ”virtuaalisesti väkivaltaisiksi”. -Pelit eivät ole kuitenkaan ei-kenenkään-maata, jossa ei ole mitään sääntöjä ja etiikkaa, sanovat järjestöt. Ne suosittelevat aseellisia yhteenottoja sisältäviin peleihin sääntöjä ja arvoja, joita noudatetaan todellisissa selkkauksissa ja sotatilanteissa. Muun muassa ihmisoikeuslait rajoittavat sodassa väkivallan yletöntä käyttöä ja suojaavat ennen muuta erityisen haavoittuvien ihmisryhmien ihmisarvoa.

Tutkimuksessa oli mukana kaksikymmentä tietokone- ja videopeliä.

www.trial-ch.org/games/report.html