1259241759_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Marine Spatial Planning on merten taloudellista ja kestävää käyttöä edistävä Unescon puiteohjelma.

Kalastuspuisto on yhä veteen piirretty viiva – tulevassa maakuntakaavassakin

UU 26.11.2009 - Lounais-Suomen Kalatalouskeskus ry ei halua Vakka-Suomen merialueelle kansallispuistoa tai luonnonsuojelualueita. Yhdistyksen syyskokouksen julkilausumassa vaaditaan merialueen kehittämistä seutukunnan vastattavaksi. Julkilausumassa viitataan jo olemassa olevaan ja vuonna 2011 päättyvään EU-rahoitteeseen kalastuspuisto-hankkeeseen.

Myös maakuntahallitus teki äskettäin päätöksen kalastuspuistosta uutena kehittämisalueena, josta tehdään uusia selvityksiä muun muassa merialueen käytöstä eri tarkoituksiin. Vakka-Suomen kalastuspuisto -hanke merkitään ”Selkämeren kalastusta ja kalataloutta tukeva kehittämisvyöhykkeenä” joka ”tullaan osoittamaan maakuntakaavassa”. Esityksen asiasta teki Uudenkaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Antola (sd).

Kalatalouskeskuksen julkilausumassa vaaditaan edelleen, että kalastuspuisto-hanke ympätään tavalla tai toisella Unescon Marine Spatial Plannning -ohjelmaan, jossa jollekin merialueelle halutaan kokonaissuunnitelma tai visio alueen kaikkinaisesta käytöstä.

MSP on meren tai merialueen hallintomalli, jossa sovitetaan yhteen alueeseen liittyvät taloudelliset intressit, luonnonvarojen kestävä käyttö ja muut ympäristönsuojelulliset näkökohdat. Eri vyöhykkeiden käyttöä säännellään ja ohjeistetaan, jopa niin että 'meritilan' käyttö voidaan toimijan suhteen sallia tai kieltää.

Merialueiden luonnonvarat ovat kuitenkin ”yhteistä omaisuutta”, johon alueen käyttäjillä on avoin ja vapaa pääsy. Vapaa pääsy merkitsee usein luonnonvarojen ylikulutusta, esimerkiksi ylikalastusta.

Kalatalouskeskus patistaa metsähallitusta olemaan rajoittamatta kalastusta ja metsästystä omistamillaan alueilla. Kalastuspuiston ykköshanke ongelmahylkeiden metsästyksen kieltäminen merkitsisi ”suuria vaikeuksia kalastukselle”.

Lounais-Suomen Kalatalouskeskuksen varsinaisina jäseninä on 10 kalastusaluetta, 11 kalastajaseuraa, 1 kalastusseura ja 92 osakaskuntaa, eli kaikkiaan 114 jäsenyhteisöä. L-S Kalatalouskeskus kuuluu jäsenenä Kalatalouden keskusliittoon, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistykseen, Turun työnantajain yhdistykseen ja LTK Palvelutyönantajat yhdistykseen. Kalatalouskeskuksen toimialue käsittää Varsinais-Suomen maakunnan. Toimipiste sijaitsee Turussa.