Ruotsi kuuntelee pääosaa Suomesta ulkomaille meneviä sähköisiä viestejä

Teleyrityksillä on tiedotusvelvollisuus viestintäpalveluidensa tietoturvasta. Internetin käyttäjät voivat suojata viestinsä tarvittaessa.

UU 27.11.2009 – Joulukuun alku tuo muutakin kuin tontut nurkkiin nuuskimaan ihmisten tekemisiä. Ruotsin puolustusvoimien radiolaitoksella on mahdollisuus joulukuun alusta alkaen seurata maanpuolustukseen liittyvässä tarkoituksessa Suomesta Ruotsin kautta ulkomaille suuntautuvaa sähköistä viestintää. Merkittävä osa Suomesta ulkomaille menevästä tietoliikenteestä kulkee Ruotsin kautta.

Ruotsin kautta kulkevan tietoliikenteen tiedustelutoiminta on otettu huomioon Viestintäviraston uudistetussa määräyksessä, joka koskee teleyritysten velvollisuutta ilmoittaa asiakkailleen ja virastolle palveluihinsa kohdistuvista tietoturvauhkista. Määräys tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Määräyksessä korostetaan erityisesti teleyritysten velvollisuutta tiedottaa asiakkailleen ulkomailla toteutettaviin, suomalaisille asiakkaille tarjottaviin palveluihin kohdistuvista tietoturvauhkista. Tiedotusvelvollisuus perustuu sähköisen viestinnän tietosuojalakiin.

Viestintävirasto on muistuttanut teleyrityksiä tästä tiedotusvelvollisuudesta jo kolmen vuoden ajan. Samalla on tuotu esiin muun muassa se, että teleyritysten on toteutettava palvelunsa tietoturvallisesti. Jos teleyritys ei pysty toteuttamaan palvelua ilman tietoturvaan kohdistuvaa uhkaa, on teleyrityksen ilmoitettava uhkista asiakkailleen ja Viestintävirastoon. Ilmoitukset antavat asiakkaille mahdollisuuden arvioida, vastaako palvelu heidän omia tietoturvatarpeitaan.

Jokaisen internetin käyttäjän on syytä miettiä, mitä viestintäpalveluja käyttää ja miten niitä suojaa. Suojausta vaativat viestit voi tarvittaessa salata. Lisätietoja viestinnän suojaamisesta löytyy Viestintäviraston yhdessä alan toimijoiden kanssa julkaisemalta viestinnän suojaamista koskevalta sivustolta www.ficora.fi/viestinsuojaus.