1259401848_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  operaatioruokakassi.com

Kun jääkaapissa on vain valo ...

Uudenkaupungin kaupunginhallitus aikoo palauttaa lautakunnassa olleen valtuustoaloitteen takaisin lautakuntaan

UU 28.11.2009 - Vasemmistoliiton aloite kaupungin, seurakunnan ja kolmannen sektorin perhe-, päihde-, ja mielenterveysyhteistyöhöstä palaa lautakuntaan, sillä kaupunginhallitukselle ei ole tahtoa tai eväitä ottaa kantaa aloitteeseen. Paluttamiseen on syynä ehkä sekin, ettei aloitetta kierrätetty ja makuutettu kaikkien hallintotasojen pöydillä.

Vasemmistoliiton viime valtuustossa esittämän aloitteen ydin on yhteistyön aloittaminen kaupungin, seurakunnan ja kolmannen sektorin kesken yhä lisääntyvien sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Kolmas sektoriin luetaan tavallisesti kansalaisjärjestöt, säätiöt ja joissakin tapauksissa myös ammattijärjestöt ja jopa yritykset.

-Jokainen meistä tietää, että perhetyön tehostamiseen on huutava tarve kaupungissa. Sen kertovat muun muassa synkät ja lisääntyvät huostaanottoluvut, evästi aloitteen esittänyt Pentti Aitamurto. Hän sanoi kaupungin säästötoimien kohdistuvan ennaltaehkäisevään työhön. -Siitä ei ole varaa missään tapauksessa säästää. Useiden perheiden ongelmien taustalla ovat päihde- ja mielenterveysongelmat. Kaupunki ei enää yksin selviä perheisiin kohdistuvista haasteista.

Päihde-, mielenterveys ja perhetyön malliksi on useissa kunnissa jo syntynyt toimintamalli, jossa kolmannen sektorin asiantuntemus huomioidaan ottamalla se mukaan yhdeksi toimijaksi.

Yhdistetyt voimavarat yhteistoimintana saattaisi olla mainio pohja myös kaupunkiin suunnitellulle asumisoikeusyhdistykselle sekä eritysasumiseen kaavaillun sosiaalista isännöintiä vaativan ”ongelmaasujien” mökkikylälle.

Aloitteen allekirjoittajina on edustajien kaikista poliittisista puolueista. Aloite oli esillä lisäasiana sosiaali- ja terveyslautakunnassa jo ennen kuin se tuotiin valtuustoon. Palauttamista sosiaali- ja terveyslautakuntaan voidaan pitää normaalina menettelynä, mutta toisaalta kaupunginhallituksella on mahdollisuus tehdä periaatepäätös aloitteessa ehdotetustä yhteistyöstä.

Kunnan ja kolmannen sektorin uudenlaisen yhteistyön pohtiminen avaa uusia näkökulmia. Esimerkiksi: Onko kunta hyvinvointivaltion palvelujen turvaajana ja tuottajana riittävän lähellä asiakkaitaan? Ovatko järjestöt vain ostopalvelujen tuottajia?