1259439674_img-d41d8cd98f00b204e9800998epohjolanvoima.fi

Kemin Ajoksen merituulipuistossa on kymmenen kolmen megawatin tuulivoimalaitosyksikköä.

Ympäristöministeriö vauhdittaa tuulivoimakaavoitusta lainmuutoksella

UU 28.11.2009 – Ympäristöministeriö on selvittänyt syksyn aikana tuulivoimaloiden rakentamista ohjaavan lainsäädännön muutostarvetta. Tarkoituksena on edistää tuulivoimarakentamista laajentamalla yleiskaavan käyttömahdollisuutta siten, että sen perusteella voidaan tietyin edellytyksin suoraan myöntää rakennuslupa tuulivoimalalle.

Hallituksen esitys maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi on tarkoitus antaa ensi keväänä. Ensi vuonna tullaan päivittämään myös rakentamista koskeva ohjeistus.

-Ennen kaikkea kaavoituksella sovitetaan yhteen tuulivoimarakentaminen maisemaan, asutukseen ja luonnonympäristöön sekä otetaan huomioon tarvittavat tekniset ja taloudelliset seikat kuten muun muassa tuuliolot ja liitynnät sähköverkkoon. Kaavoitukseen kuuluu olennaisena osana myös paikallisten asukkaiden ja muiden osallisten näkemysten huomioon ottaminen. Tämä on osa demokraattista päätöksentekoa. On kaikkien etu, että tuulivoiman sijaintia ohjaava kaavoitus tehdään huolella ja ammattitaidolla, luonnehti kaavoituksen roolia tuulivoiman tuotannon edistämisessä asuntoministeri Jan Vapaavuori. Hän puhui Tuuliatlas-seminaarissa keskiviikkona.

Ministeri Vapaavuori korosti, että tuuliatlaksen valmistuttua maakuntakaavoituksen tulee edetä ripeästi myös sisämaassa. Näin saadaan kokonaisratkaisu tuulivoimarakentamisen sijoittumisesta ja edistetään konkreettisten hankkeiden toteuttamista. Ympäristöministeriö tukee maakuntakaavoituksen käynnistymistä osoittamalla maakuntaliitoille rahoitusta kaavoitusta varten tarvittaviin selvityksiin.

-Tuulivoimarakentamisen kaavoitus sisämaassa ei ole tähän asti ollut mahdollista puuttuvien tuulitietojen vuoksi sanoi Vapaavuori.

Tuulivoimarakentamista koskevassa kaavoituksessa eri kaavatasoilla on selkeä työnjako. Maakuntakaavoissa osoitetaan tuulivoimatuotantoon soveltuvat alueet. Tuulivoimalahankkeiden toteuttaminen tapahtuu puolestaan yksityiskohtaisen kaavan tai suoraan luparatkaisujen kautta.

Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa tuulivoimalle on asetettu kunnianhimoinen 2000 megawatin tavoite vuoteen 2020 mennessä. Tuulivoimatuotannon lisääminen nykyisestä noin 140 megawatista 2000 megawattiin kymmenessä vuodessa asettaa kovan haasteen myös kaavoitukselle. Maakuntakaavoituksella on tuulivoimarakentamisen ohjaamisessa keskeinen merkitys. Jo tällä hetkellä maakuntakaavoissa on rannikko- ja merialueilla osoitettu useita tuhansia megawatteja tuulivoimakapasiteettia. Näillä alueilla on myös useita tuulivoimahankkeita käynnissä.

-Jokainen huonosti sijoitettu tuulivoimalapuisto lisää tuulivoiman vastustusta ja vaikeuttaa hyvin sijoittuvien hankkeiden etenemistä. Kaavoituksella ratkaistaan millaisena tuulivoima näkyy ja millaisena se koetaan Suomessa pitkälle tulevaisuuteen. Kaavoituksella on myös keskeinen rooli turvata asukkaiden ja muiden osallisten vaikutusmahdollisuudet, summasi asuntoministeri Jan Vapaavuori.