1259498319_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Uudenkaupungin Wanhanajan Markkinat. Juha Hukka Lokalahdelta ja Perttu Tiilikainen Kiikalasta palkittiin kunniakirjalla tunnelmallisimmasta kojusta.

”Puutarhuripojilla” markkinoiden tunnelmallisin koju

UU 29.11.2009 – Uudessakaupungissa joulunodotus alkaa perinteisesti Wanhanajan Markkinoilta. Markkinatapahtuman vanhanajan tapaan järjestävät Uudenkaupungn Matkailuoppaat, jotka valitsivat tänään noin sadan myyntikojun joukosta tunnelmallisimman kojun. Ensimmäisen kerran markkinoilla olleet Juha Hukka ja Perttu Tiilikainen yllättyivät melkoisesti, kun heidän kojunsa palkittiin kunniakirjalla. Ehkä syystäkin, sillä Turussa puutarhurina työskentelevän Juha Hukan ja Kiikalassa omaa maatilaansa hoitavan puutarhurin Perttu Tiilikaisen valinta oli luonnonmateriaalit.

-Pellavaa, saippuaa, jätkänkynttilöitä ja sen sellaista, kaikki ei ole ihan omaa, kertoi omassa kotitarvepuuverstaassaan aika ajoin työskentelevä Tiilikainen.

Artesaaneilla peukalo paikallaan

Arkeologian tietoihin perustuvaa käsityötaitoa oli esillä Mynämäellä sijaitsevan Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen artesaaniopiskelijoiden kojussa. Muinaistekniikkaan erikoituneet esinesuunnittelijat ja -valmistajat turkulainen Hellu Isomäki, uusikaupunkilainen Adonika Ellä, turkulainen Sami Salin ja aina Perhosta asti Mynämäelle opiskelemaan lähtenyt Taneli Poranen ovat olleet mukana myös Lohjan vanhan ajan joulumarkkinoilla.

-Toisenlaisella kokoonpanolla on oltu useilla keskiaikamarkkinoilla, kertoi Taneli Poranen. Mynämäen hän valitsi siitä yksinkertaisesta syystä, että muinaistekniikkaa ei löydy maan muiden oppilaitosten koulutusohjelmien joukosta. Ryhmän uusikaupunkilainen Adonika Ellä oli viime kesänä mukana keräämässä ja luetteloimassa rakennusperinnettä Uudenkaupungin kulttuurihistoriallisessa museossa.

Tulevien artesaanien koju kertoo varsin paljon siitä, mistä muinaistekniikassa on kysymys: primitiivinen tekniikka ja kulttuurihistorialle uskollinen valmistustapa vaativat kädentaidoilta monipuolisuutta tavallista enemmän.

Tänä vuonna yhdeksänkymmentä vuotta täyttänyt Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos on ammattioppilaitosten tapaan muutosten kourissa. ”Loskät” on erikoistunut perinteisiin käsityöammatteihin. Yhtenä artesaanin tutkinnon erikoisalana on muinaistekniikka, joka kuuluu esinesuunnittelun ja -valmistuksen koulutusohjelmaan. Tämä koulutusohjelma siirttyy Loimaan ammatti- ja aikuisopistoon, mikäli opetusministeriö myöntää tarvittavat opetuspaikat. Muut koulutusohjelmat siirtyvät Raision seudun koulutuskuntayhtymän Raision ammattiopistoon.

1259498504_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hellu Isomäki, Adonika Ellä, Sami Salin ja Taneli Poranen olivat pukeutuneet kuten muinaistekniikan artesaanien kuuluu.