Uusikaupunki jää odottamaan markkinaoikeuden päätöstä puhepalveluiden hankinnassa

UU 1.12.2009 – Uudenkaupungin puhepalveluiden hankinnan uusin vaihe on odottaminen. Kaupunginhallitus päätti eilen äänin 7-3 jäädä odottamaan markkinaoikeuden ratkaisua ja olla samalla jatkamatta kerran keskeyttämäänsä hankintamenettelyä.

Päätösesitys eli Soneran valinta ei kelvannut Johanna Ruoraselle (sd). Ruorasen kanta voitti äänestyksen 7-3, päätökseen eriävän mielipiteensä jättäneiden Heikki Walan (kok), Rainer Tähtisen (ps) ja Maj-Britt Varpen (kok) kannattaessa esittelijän hallintojohtaja Ossi Pelttarin päätösesitystä. Juha Nevavuori (kesk) ilmoitti jääviytensä osallistua äänestykseen. Myös Pelttari jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

Markkinaoikeuden ratkaisuun menee aikaa noin puoli vuotta.

 

Asiassa oli kuultu asianajotoimisto Astrea Oy:n asianajajaa Kalle Kuusistoa, joka ei löytänyt hallituksen tekemälle hankinnan keskeyttämiselle perustetta arvioida ”varmaa lopputulosta markkinaoikeudessa”. Esittelijä hallintojohtaja Ossi Pelttari oli eilenkin suosittellut puhepalveluiden hankintaa TeliaSonera Finland Oyj:ltä.

TeliaSonera Finland Oyj jätti lokakuussa oikaisuvaatimuksen hallitukselle sen päätöksestä keskeyttää hankinta ja vei hankintamenettelyn muilta osin markkinaoikeuteen. Asianajajan lausunto viittasi siihen, että kaupungille saattaisi koitua taloudellisia seuraamuksia. Niiden välttämiseksi on ”edullisempaa hyväksyä oikaisuvaatimus ja valita puhepalvelujen toimittajaksi Sonera Oyj”.

Soneran korvausvaatimus kaupungille realisoituisi, jos kaupunki tekisi päätöksen jatkaa puhepalveluiden hankintaa sen kerran keskeytettyään ja pyytää uusia tarjouksia teleoperaattoreilta. Markkinaoikeus ei kuitenkaan käsittele asiaa korvausvaatimuksen osalta, vaan mahdollisten korvausten käsittely menisi alioikeuteen. Jos markkinaoikeus pitäisi hankintamenettelyä hankintalain vastaisena, ja antaisi päätöksensä vasta ajan kuluttua, käräjäoikeudessa Soneran korvausvaatimuksen lähtökohtana olisi sille kyseisenä aikana syntynyt vahinko eli liikevoiton menetys.

Aikaisemmin: Uusikaupunki ostaa puhepalvelut TeliaSonera Oyj:ltä / Kaupunginhallitus perääntyy häntä koipien välissä kuultuaan asianajotoimistoa Talous-Uki 26.11.