Uudenkaupungin kaupunginhallitus:

Kansanäänestystä kouluverkosta ei järjestetä

UU 1.12.2009 - Aloite kunnallisesta neuvoa antavasta kansanäänestyksestä kouluverkkoasiassa katsottiin ”sen verran pieneksi asiaksi”, ettei kaupunginhallitus aio esittää sitä valtuustolle. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 8-3.

Kansanäänestyksen kannalla olivat Johanna Ruoranen (sd), Helle Vahtera (kesk) ja Rainer Tähtinen (ps).

Valtuusto voi päättää 'vapaasti' järjestääkö se äänestyksen vai ei. Joka tapauksessa kouluverkon uudistamisesta päätetään valtuuston joulukuun kokouksessa. Valtuuston päätökseen kansanäänestyksen toimittamisesta ei saa hakea muutosta.

Aloitteen kansanäänestyksestä kouluverkosta allekirjoitti noin 2000 äänioikeutettua uusikaupunkilaista.

Kaupunginhallitus piti kansanäänestystä liian hitaana, raskaana, vaikeana ja kalliina. Lisäksi hallituksen mukaan ”kouluverkon säilyttäminen aikaisemmassa laajuudessaan ei kosketa sillä tavoin kaikkia kuntalaisia, että he pystyisivät ottamaan siihen järkevällä tavalla kantaa 'kyllä' tai 'ei' -vastauksissa”.

KOMMENTTI

Vaikka kouluverkon supistamista viidellä lähikoululla perusteltaisiin sekä säästö- että opetuksellisiin syihin vedoten, ja asiallisesti oikein perustein, kansan äänen kuuleminen ei takuulla ole ”sen verran pieni asia”, että kansanäänestys tai mielipidekysely voidaan noin vain ohittaa. Niinikään epäily siitä, että osa kansalaisista ja uusikaupunkilaisista ”ei pysty järkevällä tavalla” ottamaan kantaa kuntaansa koskevaan asiaan, on esittäjälleen häpeällinen ja muutoin kestämätön. Epäilyn hyväksyminen perusteluksi taas merkitsee sen hyväksyneille hallituksen jäsenille likimain poliittista itsemurhaa. -OH