1259764610_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Rake Tähtisellä on tekeillä jo kolmas Petäjäniemi-dekkari.

Rake Tähtinen panee rikoskomisarionsa sukeltamaan

UU 2.12.2009 – Rikoskomisario Petri Petäjämäki palaa kaikkien uusikaupunkilaisten ja muiden suomalaisten dekkarin ystävien iloksi uusien tapahtumien keskelle – jälleen jouluksi. Uusikaupunkilainen kirjailija ja yrittäjä Rake Tähtinen, 40, on edelleen tukevasti akkkuroinut toisen jännitysromaaninsa tapahtumat Uuteenkaupunkiin.

-Itse kirjoitustyö vei noin kolme kuukautta, mutta kaikenlaista selvitystyötä piti tehdä, jotta rikoskomisarion ja muiden tekemiset ovat teknisesti kohdallaan, kertoo Tähtinen. Kun kerran on kysymys hänen kymmenen vuotta kestäneen harrastuksensa, laitesukelluksen, mukanaolosta komisarion työssäkin, kaiken täytyy mennnä niinkuin kuuluu. -Puhtaan hapen kanssa sukeltaminen voi olla henki kullan säilymisen kannalta ongelma. Samoin käy kun hurauttaa autolla keskustasta Lepäisille viidessä minuutissa. Schumi jää kyllä toiseksi, mutta samalla menee uskottavuus.

Tähtisen tavaramerkki on kirjan henkilöiden realistisuus, joka perustuu sosiaalisten ilmiöiden huomiointiin. Samalla kun henkilöt 'voisivat olla olemassa todellisuudessa', he peilaavat koko lailla ihmisten olemassaolevien elämänolojen ja tekemisten kirjoa ja raadollisuutta. Tähtinen on oivallinen havainnoija, joka saa myös havaintonsa paperille.

Hiljaisuuteen haudattu tuntuu tekevän tämän vielä pelkistetymmin kuin viimevuotinen Musta Joulu. Tähtisen ei tarvitse muutenkin sujuvana kirjoittajana kirjoittaessaan purra hammasta dekkarien rikoskomisarioiden tavoin.

-Arki rytmittää kirjoittamisen iltayöhön. Työn olen kuitenkin saanut tehdä suhteellisen rauhassa, kertoi kunnalispoliitikkonakin kunnostautunut viime valtuustovaalien ääniharava. Kenties joskus tulevaisuudessa Tähtisen henkilöiden joukossa onkin kalatehtaan kylmiöstä löytyvä poliitikkokalmo.

Kun ultramoderni dekkarityyli on tuonut rikostutkijoiden rutiiniksi rikoksesta epäiltyjen psykologiset ja dna-profiloinnit sekä sangen konstikkaat rikospaikkatutkimukset, Tähtinen tyytyy viljelemään niitä vain sen verran kuin on tarpeellista. Hyvä ratkaisu, sillä kyllä komisarion pääkoppa on yhä paras väline ratkaista rikosvyyhtejä ja murhia. Kunnon rikostarinassa, joka on meitä ympäröivästä maailmasta, ei voikaan ratkaista asioita niin kuin kaupan toimihenkilö tarkistaessaan rahan aitouden siihen tarkoitukseen valmistetulla detektorilla.

Kirjan tapahtumat alkavat äitienpäivänä. Merefestien aikaan, silloin kun ”kaupunginlahden ranta on täynnä myyntikojuja, helppoheikkejä, t-paitoja ja lakritsaa”, Mats Vaihin surman tutkinta polkee paikallaan. Kunnes ...

Rake Tähtinen: Hiljaisuuteen haudattu. Jännitysromaani. Myllylahti, ilm. tammikuussa 2010. Tekijä Kirja-Vakassa la 5.12. klo 12-13.30, kirja myynnissä Uudessakaupungissa. UU arvioi kirjan lähipäivinä.