1259920262_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

-Kehitysmaassa jo yksi lahja, esimerkiksi vuohi, voi muuttaa ihmisen elämän, sanoo Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä.

Kirkon ulkomaanapu:

Eettinen lahja tämän joulun hittituote

UU 4.12.2009 - Eettiset lahjat ovat vaihtoehtoja joulun kaupallisuudelle ja tavaramaailmalle. Lahjojen suosio on koko ajan kasvussa, sillä ihmisistä on tullut kiinnostuneempia ympäristöstään ja lähimmäisistään. Kehitysmaassa jo yksi lahja, esimerkiksi vuohi, voi muuttaa ihmisen elämän.

Eettiset lahjat ovat joka vuosi kasvattaneet suosiotaan, koska yhä enemmän ihmiset etsivät erilaisia, konkreettisia tapoja muistaa lähimmäisiään. Moni kammoksuu joulun kaupallisuutta ja tavarapaljoutta, jolloin eettinen lahja on ekologinen vaihtoehto etenkin sellaiselle ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Pieni rahallinen summa voi muuttaa maapallon toisella puolella jonkun ihmisen elämän.

-Eettisistä lahjoista on tullut suomalaisille jopa hittituotteita, sillä viime vuonna niitä ostettiin melkein 1,7 miljoonalla eurolla ja toivottavasti tänä vuonna sitäkin enemmän. Ostamalla eettisen lahjan saa hyvän mielen itselleen ja lahjan saajalle Suomessa sekä ennen kaikkea kehitysmaassa asuvalle ihmiselle, Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä toteaa.

Lahja annetaan koulutuksen kera

Heikkilä on itse päässyt matkustamaan työnsä puolesta eri maissa ja nähnyt, minkälainen vaikutus yhdelläkin lahjalla voi olla paikallisten ihmisten elämään.

-Sain nähdä muun muassa Etelä-Sudanissa ja Ugandassa, kuinka lahjat menevät perille niitä eniten tarvitseville. Olen nähnyt, kuinka orvoksi jääneiden lasten elämä on pitkän köyhyyden jälkeen muuttunut, kun he ovat saaneet vuohen, kanan tai jonkin muun lahjan ja sen avulla vähitellen päässeet nousemaan nälän ja köyhyyden kuilusta ylöspäin, Heikkilä kertoo.

Eettisestä lahjoituksesta saa lahjan saajalle Suomessa annettavan postikortin, jossa kerrotaan hankitun lahjan merkityksestä kehitysmaiden ihmisille. Lahjojen perillemeno varmistetaan paikallisten yhteistyökumppaneiden avulla. Ne ostavat lahjat kohdemaista ja valitsevat yhdessä kyläkomiteoiden kanssa lahjoja eniten tarvitsevat.

Yksittäistä lahjan saajaa ei voi seurata, koska siitä koituisi suuret kustannukset. Kuitenkin lahjoittaja voi saada tietää, mihin maihin lahjoja toimitetaan.

-Lahjat on jaettu teemoittain, esimerkiksi koulutukseen, katastrofiapuun tai toimeentuloon. Muun muassa koulupuku maksaa viisi euroa ja vuohi kolmekymmentä euroa. Lahjoista saadut tuotot kerätään yhteen oman teemansa alla ja toimitetaan eteenpäin projekteihimme yli 20 maassa. Yhteistyökumppanimme valvovat lahjojen toimitusta, projekteja ja tuloksia. Saamme säännöllisesti raportteja siitä, miten apu on vaikuttanut.

Yhdestä lahjasta hyötyy parhaimmassa tapauksessa jopa koko kylä. Lahjoja ei anneta koskaan ilman koulutusta.

-Kulloinkin tarvittava apu menee konkreettisesti perille, esimerkiksi Haitiin istutettiin viime vuonna 33.000 mäntyä hidastamaan eroosiota ja Nepalin maaseudulle toimitettiin 200 vesipumppua. Yhdellä lahjalla on valtavan suuret vaikutukset yhdelle perheelle, kylälle ja myös sen alueen kansantaloudelle. Neuvomme samalla, miten esimerkiksi vuohi poikii ja miten siitä saadaan maitoa eli koko eläimen elinkaari otetaan lahjassa huomioon. Kerromme myös muiden eläimien pitämisestä, Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä sanoo.