Sikainfluenssa

Epidemia jatkuu - huippu lienee jo ohitettu

UU 4.12.2009 / STM ja THL - Sikainfluenssaepidemia jatkuu edelleen, vaikka korkein huippu näyttäisi olevan ohi. Varmistettuja influenssa A(H1N1)v -tartuntoja on noin 7.400. Epidemia jatkuu koko Suomessa. Epidemia alkoi ensin Pohjois-Suomessa, jossa se on laantumassa selkeimmin. Maassamme on todettu 17 influenssa A(H1N1)v -infektioon liittyvää kuolemantapausta, joista 16 kuului perustautinsa perusteella riskiryhmiin.

Sikainfluenssan terveydenhuollolle aiheuttama kuormitus on vähentyneet viime viikosta. Päivittäin sairaalahoidossa oli huippuviikkoina eri puolilla Suomea yli 300 potilasta epäillyn tai varmennetun sikainfluenssan vuoksi. Tällä viikolla hoidossa oli edelleen noin 200 potilasta päivässä. Tehohoidossa on ollut päivittäin 40-50 potilasta. Tehohoitoa vaativien potilaiden määrä ei ole vielä laskenut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle on ilmoitettu yli 1200 sairaalahoidossa olleen potilaan taustatietoja. Potilaat ovat olleet pääosin nuoria, keskimäärin 29-vuotiaita, heistä 42 prosentilla heistä on ollut jokin perustauti. Potilaista 30 on ollut raskaana. Vajaat 100 sairaalahoitoa vaatinutta potilasta on hoidettu tehohoidossa. Tehohoitoa vaatineet potilaat ovat olleet keskimäärin 49-vuotiaita, heistä 56 prosentilla heistä on ollut perustauti. Puolet tehohoidossa olleista on hoidettu hengityskoneessa.

Suomessa varmistetuista sikainfluenssaan sairastuneista 43 prosenttia on ollut alle 15-vuotiaita lapsia. Vajaa kolme prosenttia on ollut 65 vuotta täyttäneitä. Osalla yli 65-vuotiaista on vastustuskykyä sikainfluenssalle vuosikymmeniä sitten sairastamistaan infektioista.

Aikaisempien pandemioiden ja kausi-influenssan kokemuksista tiedetään, että laboratoriossa varmistetut tapaukset käsittävät vain pienen osan sairastuvuudesta. Täydelliset luvut epidemian sairastuvuudesta ja kuolleisuudesta sekä terveydenhuollon kuormituksesta saadaan vasta epidemian päätyttyä.

Influenssaviruslääkkeitä, pääasiassa Tamifluta, on käytetty lokakuun puolivälin jälkeen avohoidossa noin 88.000 hoitokuuria. Viruslääkehoitoa suositellaan erityisesti monia pitkäaikaissairauksia sairastaville, raskaana oleville sekä voimakkaasti ylipainoisille. Lisäksi influenssaviruslääkkeitä annetaan kaikille sairaalaan otetuille sikainfluenssaepäilyille sekä avohoidossa hoidetuille vakavammille tautitapauksille.

Terveiden, yli 24-vuotiaiden rokotukset toteutetaan näillä näkymin Suomessa tammi-maaliskuun aikana. Terveen aikuisväestön rokotukset ovat kuntien vastuulla. Kunnat voivat hyödyntää rokotuksissa työterveyshuoltoa. Kunnat ja työterveyshuollot sopivat menettelyistä, kuten rokotusten kirjaamisesta ja rokotuksista tiedottamisesta. Työterveyshuollot selvittävät työnantajien kiinnostusta työpaikkakohtaisiin rokotuksiin. Työpaikkakohtaiset rokotukset helpottavat rokotusten ottamista ja säästävät muun muassa työaikaa. Työterveyshuollot saavat rokotteet maksutta, mutta on sovittava työnantajan kanssa rokottamista aiheutuvista muista kustannuksista. Rokotus on aina rokotettavalle maksuton.

Rokotteet saapuvat Suomeen erissä ja näillä näkymin viimeinen rokote-erä saapuu Suomeen maaliskuussa. Kunnat pystyvät järjestämään rokotukset porrastetusti, koska rokotusten järjestämisessä ei enää tarvitse kilpailla epidemian etenemisen kanssa. Terveen aikuisväestön rokotuksilla ei enää juurikaan vaikuteta parhaillaan käynnissä olevan epidemian kulkuun, mutta kattavilla rokotuksilla lievitetään sikainfluenssan toista aaltoa.

Suomeen on tähän mennessä tullut 1.373.000 rokoteannosta, joista viimeiset jaetaan tämän viikon aikana. Rokotetoimittajan tietojen mukaan Suomeen on ensi viikolla tulossa noin 300.000 rokote-annosta. Tällä hetkellä rokotetaan pieniä lapsia, koululaisia ja opiskelijoita. Yli 64-vuotiaat perustautinsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat rokotetaan ennen terveen aikuisväestön rokottamista. Rokotteita tulee jatkossa noin 250.000 – 300.000 annoksen viikkovauhtia, mutta rokotteiden toimitusmäärät vaihtelevat jonkin verran.

Sikainfluenssarokotteen haittavaikutukset ovat olleet odotetunlaisia. Euroopan lääkeviraston EMEAn 10 miljoonaa rokotusta käsittävän aineiston mukaan pandemiarokotteiden haittavaikutuksista on raportoitu odotetusti. Sikainfluenssarokotteesta aiheutuvat paikalliset reaktiot, kuten kipu pistoskohdassa, ovat tavallisia. Tyypillisiä haittavaikutuksia ovat lihas- ja nivelkivut, päänsärky ja kuume, joita ilmenee hieman yli kymmenellä prosentilla rokotetuista. Nämä oireet menevät ohi parissa päivässä. Sikainfluenssarokote näyttää aiheuttavan erilaisia allergiatyyppisiä reaktioita kausi-influenssarokotteita enemmän. Reaktiot eivät ole yleisiä, mutta rokottajalla tulee olla valmius niiden hoitoon, kuten yleensäkin rokotteita annettaessa.