Vuoden kulttuuriteko -palkinto Valto Vaalikivelle

UU 6.12.2009 – Lasten ja nuorten kuvataidebiennaalin kehittäjä ja toteuttaja kuvataideopettaja Valto Vaalikivi saa Vuoden 2009 kulttuuriteko -palkinnon. Palkinnon saajan valitsivat Uudenkaupungin museonjohtaja Mari Jalava, kulttuuriohjaaja Rauno Melos ja kirjastotoimenjohtaja Ritva Kolho. Palkinto luovutetaan tänään kulttuuritoimen ja lukion oppilaskunnan järjestämässä kaupungin Itsenäisyyspäivän juhlassa kulttuurikeskus Crusellissa. Kunniakirjan lisäksi palkitoon kuuluu taiteilija Jussi Vikaisen Uusikaupunki-mitali.

Kuvataideopettaja ja kuvataiteilija Valto Vaalikivi on ideoinut ja toteuttanut kolme valtakunnallista lasten- ja nuorten kuvataidekilpailua ja biennaalia. Ensimmäisen teema oli Viikinkien aika, toisen Kustaa II Aadolf, Kustaa Kustaanpoika ja Kustaa III, sekä kolmannen Albatrossi: Volter Kilpi, talonpoikaispurjehdukset ja suuret purjelaivat. Kuvataidekilpailuihin on osallistunut yhteensä 650 alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta eri puolilta Suomea.

Valto Vaalikivi (s. 1941) opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1960–62 ja Taideteollisessa oppilaitoksessa 1970 ja Taideteollisessa korkeakoulussa 1998–2000.

Yhteistyötahoina biennaaleissa ovat toimineet Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto, Viikinkien Kalantiväyläyhdistys ja Uudenkaupungin kaupunki.