1260245943_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mika Waltarin Rakas lurjus: rooleissa nähdään Jani Laine, Mimmi Virtanen ja Jouko Mäenpää. Teatterin toinen uusi yhteistyökumppani on paikallinen kenkäliike ja sen omistaja Outi Nurmi. Teatterin johtaja Jani Luolamaa on tyytyväinen kuluneeseen näytäntövuoteen.

Uudenkaupungin Teatterilla tänä vuonna yli 15.000 katsojaa

Teatterikevään ohjelmistossa muun muassa Mika Waltarin Rakas lurjus ja Anton Tsehovin Karhu.

UU 8.12.2009 – Uudenkaupungin Teatteri porskuttaa eteenpäin lamasta huolimatta. Kuluneesta vuodesta syntyi jälleen teatterin historian paras: katsojia kävi yhteensä 15.048. Kasvua edelliseen ennätysvuoteen on liki 3000 katsojaa. Nousuun vaikutti kappalevalintakin, suurin kassamagneetti oli Heli Laaksosen Lukkosulaa ja lumpeenkukkia, joka veti saliin 5.930 katsojaa. Toinen suursuosikki on Neil Hardwickin tv-sarjaan perustuva Sisko ja sen veli, jonka saldo on tähän mennessä 3014 katsojaa. Näytelmä palaa ohjelmistoon maaliskuussa seitsemällä näytännöllä.

-Tarkoitus on jatkaa monipuolisella ohjelmistolla. Suurin osa eli yli puolet katsojista tuli ryhminä kaupungin ulkopuolelta, ryhmistä taas yhdeksänkymmentä prosenttia noin sadan kilometrin säteeltä, kertoi katsojaennätykseen ylen tyytyväinen teatterinjohtaja Jari Luolamaa. -Tuskin katsojamärä enää nousee, itse asiassa tavoittelimme katsojamääräksi kaupungin väkilukua, emme kuitenkaan ihan tosissamme, letkautti Luolamaa.

Stephen Kingin Piinaa riittää vielä kaksi näytöstä. -Mutta jos näytökset ovat täynnä, ehkä saamme lisänäytöksiä, kertoi Luolamaa. Ensi-iltoja oli viime vuonna kuusi. Myös taloudellisesti tetterilla menee hyvin, sillä se on solminut kaksi uutta sponsorisopimusta, paikallispankin ja paikallisen kenkäliikkeen kanssa. Yhteistyökumppanina jatkaa Uudenkaupungin kaupunki.

Tanssien teatteriin

Ensi vuoden ensimmäinen ensi-ilta on Mika Waltarin Rakas lurjus (23.1.). Sen ohjaa Jouko Toivonen. Näytelmän ohessa teatteri tarjoaa Tanssien teatteriin -paketin yhdessä Hotelli Aquariuksen kanssa. Lauantaisin järjestettävään pakettiin kuuluu kaupunkikierros, ruokailu, ohjattua tanssia ja teatteriesitys. Paketteja on myyty jo 500 hengelle.

Keväällä tulee ohjelmistoon uusi kiertuenäytelmä. Anton Tsehovin (1860-1904) suuren suosion saanut hupailu Kosinta saa jatkoa saman tekijän yksinäytöksisellä komedialla Karhusta. Tsehovin syntymästä tulee ensi tammikuussa kuluneeksi 150 vuotta. Esitys on valmiina tien päälle helmikuun puolivälissä ja on tilattavissa lähes mihin tahansa syntymäpäiväjuhlista palvelutaloihin ja eläkeläiskerhoihin. Karhun ohjaa Jari Luolamaa. Rooleissa on teatterinjohtajan lisäksi Raimo Nummela ja Tiina Luolamaa. -Halusin välillä näytellä, ettei taidot katoa, sanoi Jari Luolamaa.

Tsehovin on sanottu esittäneen ensimmäisen kuvauksen vieraantuneesta ihmisestä (Elämäni), hänen on sanottu olleen ekologi ennen ekologiaa (Vanja-eno), hänen on nähty kirjoittaneen perheestä jollaisia nyt kutsutaan curling-perheiksi (Isä-kulta).

Lastenteatteria ja virolaisvierailu

Toukukuussa on luvassa jälleen lastenteatteria. -Stadiasta valmistunut tetteri-ilmaisun ohjaaja AMK Nora Himberg tulee tekemään nuorten kanssa lastennäytelmän, jonka aiheena on 'kenenkään ei kannata niin herkästi – niinkuin meillä on tapana - hävetä kaikkea, sillä kaikki me olemme samanlaisia'. Keväällä on vuorossa myös teatterivierailu Virosta. Sakun kunnan Kiisan kylän teatteri esittää yhdessä isäntien kanssa Aleksis Kiven Kihlauksen ja Tsehovin Kosinnan, molemmat peräkkäin ensin suomeksi ja sitten eestiksi. Tupla-Kihlaus esitettiin viime vuonna Sakussa, kun Uudenkaupungin Teatteri sai kutsun Suomen Viron kulttuuri-instituutin silloiselta johtajalta Jaana Vasamalta.

www.uudenkaupunginteatteri.fi