1260275246_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  Markku Laine.

Metallin Markku Laine:

Kina ydivoimalahakemusten määrästä pikkupolitikointia

UU 8.12.2009 – Metallityöväen liiton itsenäisyysjuhlassa Turussa perjantaina puhunut Metallin kehityspäällikkö Markku Laine totesi suomalaisessa energiakeskustelussa jotkut arvioivat tuotannon tarpeita vuosikymmeniksi eteenpäin, samalla kun rakenteilla ei ole kuin yksi vaivalloisesti valmistuva ydinvoimala. -Toiset taas arvioivat tehtaiden alasajon vähentävän energian tarvetta ja näin lisäydinvoimaa ei tarvittaisi. Tosiasiassa tuulivoimalla tuotetaan energiasta vain 0,3 prosenttia ja pelkästään Venäjältä tuodun todellisen ekosähkön määrä on monikymmenkertainen tuulienergiaan nähden. Kina ydinvoimaloiden hakemusten määrästä onkin pikkupolitikointia, sanoi Laine.

Laineen mielestä energiakeskustelussa menee sekaisin perusvoiman tuottaminen ja uudet energiaratkaisut. -Vihreä valhe on, että ensin pystytetään satamäärin tuulivoimaloita ja jätteenpolttolaitoksia, ja vasta sen jälkeen niitä valmistavat kilpailukykyiset tuotantolaitokset energiahuoltoineen. Suomalaisen teollisuuden suuri mahdollisuus on investoida laajasti uuteen ympäristöteknologiaan. Tehtaanpiippujen kaataminen vie tehtaiden työt pois Suomesta. Suomeen ei investoida myöskään silloin, kun sähkön saanti on epävarmaa tai sen hinta ei ole kilpailukykyinen.

Markku Laine uskoo Suomen olevan syvemmällä talouden taantumassa kuin aluksi luultiin. -Tästä varoitettiin, mutta maan hallitus oli kuuro, kenties sokeakin varoituksille. Hallitus ennusti vuosi sitten tälle vuodelle vielä pientä talouskasvua, kun sen sijaan vuosi päättyy 7-8 prosentin taantumaan. Työttömien ja lomautettujen määrä on nousemassa yli 300.000 henkilön.

Työllisyyttä, ei verotusta, ykköskysymyksenä pitävä Laine sanoi elvytyksen olevan hallitukselle lähinnä ostovoimaa tukevia veronkevennyksiä. -Ongelma on se ettei verojen alentaminen työllistä. Samaan aikaan on vajaa 200 kuntaa pakkoraossa nostamassa omaa tuloveroaan. Yli 3 miljoonan suomalaisen kuntavero nousee. Koko homma kuivuu nollaan, kun vaihtoehto olisi suunnata elvytysmiljoonat julkisiin investointeihin. Näin turvattaisiin teollisuuden toimintaedellytykset ja muun muassa telakoiden työllisyys.

Eduskunnan terveiset itsenäisyysjuhlaan toi kansanedustaja Annika Lapintie (vas). Juhlapuheen piti maaherra Rauno Saari.